Rada, Ukrayna’da Rus yanlısı partilerin faaliyetlerini tamamen yasakladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rada, Ukrayna'da Rus yanlısı partilerin faaliyetlerini tamamen yasakladı

Ukrayna’nın Verkhovna Rada’sı, Ukrayna’daki Rus yanlısı partilerin faaliyetlerine ilişkin yasağı destekledi. Yasa tasarısı 303 milletvekili tarafından desteklendi.

330 milletvekilinin ilgili karar için oy kullandığını belirten Milletvekili Yaroslav Jeleznyak Rada, Rusya yanlısı partilerin (7172-1) faaliyetlerini yasakladı. 330 oy” diye yazdı.

Ona göre, “hiç kimse düzenlemeleri gündeme getirmedi veya engellemedi.” Buna ek olarak, Muhalefet Platformu – Yaşam İçin partisinin eski üyeleri de tasarıya oy verdi.

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Ukrayna’daki benzin kıtlığının ana sebebi açıkladı

İlgili yasa tasarısı 28 Mart 2022’de meclise sunuldu ve 1 Nisan’da ilk okumada kabul edildi.

Bu yasa, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı silahlı saldırganlığını haklı çıkaran veya reddeden siyasi partilerin yasaklanmasını öngörüyor.

Tasarının yazarlarından biri olan Ukrayna Milletvekili Olga Sovgirya, Facebook’ta yaptığı açıklamada, bir mahkemenin Verkhovna Rada’da bir parlamento grubu oluşturan bir siyasi partiyi yasaklaması durumunda, mahkeme kararının ardındanbu şekildeki bir parlamento grubunun Ukrayna Verkhovna Rada başkanı tarafından feshedileceğini belirtti.

Parlamentoda feshedilen bir grupta olup bir partiye dahil olmayan (vekillerin partisinin feshedildiği ilan edildikten sonra da dahil olmak üzere), ihraç edilen veya partiden ayrılan bir milletvekili partisiz olarak milletvekilliğine devam edebilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com