Ukrayna’da 50 bin Wagner askeri savaşıyor, bunların çoğu mahkum

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Beyaz Saray’ın tahminlerine göre, şu anda Ukrayna’da 50 bin “Wagner” askeri bulunuyor. Bunların 10,000’i paralı askerken, 40,000’i Rus hapishanelerinde hükümlü iken savaşa gönderilenlerden oluşuyor.

The Hill’de çıkan habere göre ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, bu veriler hakkında “Wagner PMC’nin Rus ordusu ve diğer Rus bakanlıkları için rakip bir güç merkezi haline geldiği bizim için oldukça açık.” dedi.

Wagner’in sahibi Yevgeniy Prigozhin ve şirketin diğer yetkililerinin, Ruslar arasında askere alma sorunlarıyla karşılaştıkları için hapishanelerden hükümlüleri ön saflarda savaş operasyonları için işe aldıklarını belirten Kirby “Bu mahkumlardan bazılarının ciddi hastalıkları var” diye ekledi.

Ayrıca Kirby, Prigozhin‘in Wagnercilerin Ukrayna’daki operasyonlarını finanse etmek için ayda 100 milyon dolardan fazla para harcadığını ve özel ordusunun Rus birliklerinin yanında savaştığını kaydetti. Aynı zamanda Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Prigozhin’in Rusya’daki durumu etkileme arzusu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan ilişkisiyle motive edildiğini vurguladı.

Bakhmut’taki çatışmalarda yaklaşık 1,000 Wagner askerinin öldürüldüğünü ve bunların yüzde 90’ının hükümlülerden oluştuğunu belirten Kirby “Wagner, yetersiz donanımlı ve kötü eğitimli kuvvetlerinin, açıkçası, ağır kayıplar verdiği yerde önemli bir rol oynuyor. Görünüşe göre Bay Prigozhin, Rus cesetlerini Bakhmut’taki kıyma makinesine atmaya razı” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com