ISW: Rusya, Belarus topraklarından büyük bir taarruza hazırlanıyor gibi görünüyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rus ordusu, muhtemelen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini Donbass’taki savunmadan uzaklaştırmak amacıyla Ukrayna’nın kuzeyindeki gerilimi yeniden tırmandırmak için söylentileri ve propagandanın dozunu arttırıyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) analistlerine göre Moskova, en azından Ekim 2022’den itibaren muhtemelen Kiev’e yönelik kuzey Ukrayna işgalinin yeni bir yapılanması için koşullar yaratıyor.

Bu eylemler bir Rus istihbarat operasyonu veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in planlarının bir yansıması olabilir.

ISW “Beyaz Rusya’da Rus varlığının arttığına dair bazı doğrulanabilir kanıtlar, devam eden tatbikat ve eğitimden çok yeni bir saldırı hazırlıklarının bir parçası olarak daha mantıklı, ancak daha önce olduğu gibi, Moskova’nın Beyaz Rusya üzerinden aktif olarak bir saldırı hazırladığına dair henüz hiçbir kanıt yok.” diye not düştü.

Analistlere göre, Rusya Federasyonu büyük çaplı bir saldırı için hazırlık “işaretleri” göstermekle meşgul: bir gün önce, Belarus gösterişli bir şekilde kendi topraklarında sahra hastanelerinin konuşlandırıldığını duyurdu.

Analistler, sahra hastanelerinin bir saldırı hazırlığının kuru bir gerçeği olduğuna dikkat çekiyor. Kitle iletişim araçları, 24 Şubat işgalinin arifesinde Belarus’ta tıbbi ekipmanların hareketini gözlemledi.

Ayrıca Rusya, kesinlikle eğitim gerektirmeyen kış kamuflajlı ağır teçhizatı yığarak Beyaz Rusya topraklarından bir saldırı söylentilerini pekiştiriyor.

Aynı zamanda, tanınmış Rus askeri blog yazarları “kış-ilkbahar döneminde kuzeyde yenilenen işgal konusunu gündeme getiriyor.”

ISW analistlerine göre, Beyaz Rusya topraklarından bir saldırı olacağına dair söylentiler büyük olasılıkla dikkatleri ana saldırıdan başka yöne çevirmeyi amaçlıyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Belarus topraklarından bir saldırıyı tahminleri arasında hala en kötü senaryo olarak görüyor. Şu anda ISW, Rusya’nın Beyaz Rusya’dan Ukrayna’yı işgal etme riskini düşük ama mümkün olarak değerlendiriyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com