Ukrayna’da emlak vergisi yüzde 21 artacak: kim, ne kadar ödenecek?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2022’de Ukrayna’da emlak vergisi artacak ve konut için 2021’e göre %21 daha fazla vergi ödenecek.

Ukrayna'da mortgage kredisi % 7 ile başlatılacak

Ukrayna Vergi Kanununda belirtilenlere göre 2022’de 100 metrekarelik bir daire için vergi miktarı 2,832 UAH’dan 3,600 UAH’a yükselecek.

Vergi tutarı, verginin ödendiği yıl içerisindeki asgari ücrete göre hesaplanır ve her ekstra metrekare için asgari ücretin% 1.5 oranı ödenir. 60 metrekare üzerindeki daire veya 120 metrekare üzerindeki ev için, aşan her birim metrekare için bu yıl 70.8 UAH ödenirken, 2022’de birim rakam 90 UAH olacak.

300 metrekareden fazla dairesi olanlar 25 bin UAH vergi ödemek zorunda kalacak. Aynı miktar, toplam alanı 500 metrekareyi aşan özel ev sahipleri tarafından da ödenecektir.

Ukrayna, Türkiye’ye arpa ihracatını onlarca kat artırdı

Kim ödeyecek:

  • Sadece ev sahipleri vergiyi ödemek zorunda kalacak;
  • Vergi miktarı hiçbir şekilde aile üyelerinin sayısına veya bir apartman dairesinde veya evde kayıtlı kişilerin sayısına bağlı olmayacaktır;
  • Vergi, kişisel hesabın verildiği kişi tarafından yılda bir kez ödenir;
  • Kişisel hesabın birkaç ortak mal sahibine bölünmesi ve hesabın bölünmesinden sonra bile payların belirlenmiş normları aşması durumunda, ortak sahiplerin her biri vergiyi ödemek zorunda kalacaktır. Vergi, münhasıran belirlenen oranı aşan kısımlar için tahsil edilecektir;
  • Kişisel hesap bölünürse, ortak sahiplerden her biri münhasıran kendi payı için vergi öder;
  • Daire veya ev müşterek mülkiyete sahipse, ancak kişisel hesap bölünmemişse, verginin tüm tarafların rızasıyla mal sahiplerinden biri tarafından ödenmesi gerekecektir.

Ne zaman ödemek gerekiyor?

Vergi 1 Temmuz’dan itibaren tahsil edilir ve bir önceki yıl için ödeme yapılır. 1 Temmuz’dan itibaren 30 gün içinde veya vergi bildiriminin alındığı tarihten itibaren 60 gün içinde ödenmesi gerekir.

Vergi makamları bir makbuz göndermediyse, ceza ve para cezalarının tahakkuk etmesini önlemek için kayıt yerindeki vergi dairesiyle iletişime geçmek gerekmektedir.

Ukrayna, kripto para sahipliklerine yapılan derecelendirmede lider durumda

Konut vergisi yılda bir kez ödenmelidir. Vergi ödemesinde 30 günlük bir gecikme, vergi miktarını otomatik olarak %10 oranında artıracaktır. 30 günden fazla ödeme gecikmesi, vergi miktarını %20 oranında artıracaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com