Çernovtsi 613 yaşında: şehre ve tarihine dair ilginç bilgiler

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın Romanya sınırındaki şehri Çernovtsi’nin tarihi belgelerde ilk bahsi 1408’e kadar uzanıyor. Çernovtsi şehrinin tarihi, XII. yüzyılın ikinci yarısında Galiçya prensliğinin güneybatı eteklerinde Prut Nehri vadisinde inşa edilen bir kale başladı.

“Çernovtsi” adı, savunma duvarları toprak ve meşe siyah renginde olan Eski Slavca “Çern”, “kara bahçe” kelimesinden gelir. Çernovtsi’den bahseden ilk güvenilir kaynak ise, 8 Ekim 1408’de Lviv tüccarlarına verilen Moldovalı mal sahibi Alexander the Good’un mektubudur.

14. yüzyılın ortalarında Çernovtsi, Macaristan’ın, ardından Moldavya Prensliği’nin ve ardından Osmanlı’nın egemenliğine girdi. Avantajlı konumu ve içinden önemli ticaret yollarının geçişi nedeniyle Çernovtsi önemli bir ticaret noktası haline geldi. Şehir, Avusturyalıların 1775’te gelmesinden sonra hızla gelişmeye başladı. Bu sırada, gelişimi Avusturya devleti tarafından teşvik edilen taş inşaat başladı. Bugün Çernovtsi, Ukrayna’nın bölgesel merkezlerinden birisidir.

Ukrayna demiryolları chatbot ile bilet satışına başladı

Çernovtsi hakkında ilginç bilgiler:

  • Mikhail Bulgakov burada bir süre Bukovyna hastanesinde tedavi gördü.
  • Kukla Tiyatrosu, şehrin en eski binalarından biridir ve Cecino Dağı’ndaki eski kaleden getirilen taşlarla inşa edilmiştir.
  • Şehir savaştan neredeyse hiç etkilenmemiş ve bu sebeple eşsiz mimarisi korunmuştur.
  • Ünlü besteci Ferenc Liszt, Krushelnytska ve Caruso burada sahne aldı.
  • Paul Celan kısa yaşamının 25 yılını Çernovtsi’de geçirdi.
  • Film yıldızı Mila Kunis Çernovtsi’de doğdu. Şehrin eski bölgesinde bir malikanesi var.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com