Ukrayna’da 3 şehir dışında AVM’lerdeki mağazaların % 90’ı açıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

11 Mayıs’tan bu yana, Kiev, Lviv ve Çernovtsi bölgesi hariç, alışveriş merkezlerinde çalışmaya izin verilen mağazaların % 90’ı faaliyetine başladı. Eğlence merkezi ile yemek bölümleri ise halen kapalı.

Alışveriş merkezi AVM

Budhouse Grubu operasyon direktörü ve Ukrayna Alışveriş Merkezleri Konseyi (UCTC) dernek başkanı Maksim Gavryuşin bu konuda yaptığı bilgilendirmede “11 Mayıs’tan itibaren, Ukrayna’daki alışveriş merkezindeki tüm mağazalar Kiev, Lviv ve Çernovtsi bölgesi dışındaki tüm şehirlerde faaliyet gösterebilir. Lviv’de ise alışveriş merkezinde giysi ve ayakkabı satmayan mağazalara izin verilmiştir. 11 Mayıs’ta katılım beklentisi düşüktü. farklı mağaza tiplerinde trafik ise % 25-50’ye kadar ulaşabilir. Daha önce alışveriş merkezlerini açan ülkelerde de benzer göstergeler olmuştur.” dedi.

Budhouse grubunun alışveriş merkezinde, 2019’a kıyasla düşüş % 25 oldu.

Gavryuşin, “Forum Lviv alışveriş merkezinde, katılım pratik olarak 11 Mayıs’tan önceki seviyede kaldı. İlk gün alışveriş merkezlerimizdeki mağazaların cirosu hakkında konuşmak için henüz çok erken, ancak bazı kiracılar yüksek bir dönüşüm kaydetti ve ortalama daha yüksek oldu.”

Ukrayna Alışveriş Merkezleri Konseyi (UCTC) raporuna göre, iki aylık karantina süresince alışveriş merkezi sahipleri yaklaşık 7 milyar UAH kira geliri kaybederken, kiracı mağazalar ise 50 milyar UAH fazla ciro kaybı yaşadı.

Kiracıların kitlesel bir kapatmasının sözkonusu olmadığını da belirten Gavryuşin “Alışveriş merkezinin kapalı olduğu ve kiralama bedellerinin alınmadığı bir dönemde, kira sözleşmesini iptal etmek ve çok para yatırmış olan mağazayı çıkarmak mantıksızdır, çünkü işletme neredeyse hiçbir maliyet getirmemektedir. Ancak işler başladıktan sonra, birçoğunun kira ve maaşları tam olarak ödeme ihtiyacı ile karşı karşıya kaldıklarında, o zaman birçok ticaret işletmesi kapanabilir.” dedi.

Zayıf alışveriş merkezleri için boşluk ve kira oranları açısından zor bir yıl olacağını da öngören Gavryuşin bu tür alışveriş merkezlerindeki boş alanın payı % 10-20’ye kadar artarken, başarılı alışveriş merkezleri dolu kalacak diyerek “Önümüzdeki yıl baharında yavaş yavaş toparlanıp kriz öncesi seviyelere ulaşacağımızı düşünüyorum” diye ekledi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com