Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy halka seslendi: “Karantina hafiflese de devam edecek” (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy akşamüstü yayınladığı bir video ile Ukraynalılara seslendi. Koronavirüs salgınından, Ukrayna’da çıkan yangınların söndürülmesinden, parlamentodan geçen yasadan ve en önemlisi karantinanın hafifletilmesi sürecinden bahsetti. Zelenskiy’nin konuşma metnini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Sevgili Ukraynalılar! Sizlere sağlık diliyorum!

Umarım iyisiniz, ebeveynleriniz hasta değildir, çocuklarınız ve torunlarınız sağlıklıdır. Bu gün, büyük ölçüde sizlerin bilincinize ve disipli davranışlarınıza bağlıdır. Koronavirüs konusundaki savaş henüz bitmedi. Görünmez düşman henüz yenilmedi. Bu yüzden mücadelemiz devam ediyor ve umarım bu konuda bize yardım etmeye hazırsınızdır. Ama buna biraz sonra değineceğim.

Şimdi öncelikle itfaiyecilerimize ve kurtarıcılarımıza teşekkür etmek istiyorum. Son günlerde, yangın konusu medyada gündemden düştü ve bilgilerin verilmesi yavaş yavaş kesildi. Bununla birlikte, itfaiyecilerimiz ve kurtarma ekiplerimiz günlük olark çalışmalarına devam ettiler. Bugün itibariyle Jitomir bölgesindeki yangınların çoğu söndürüldü; Dışlama Bölgesi’nde ormanlarda ise tüm yangınlar ortadan kaldırıldı. Sıkı çalışmaları için hepsine teşekkür ederim.

Ayrıca, bugün Ukrayna’nın Verkhovna Rada’sında bir oturum gerçekleşti. Her milletvekilimize teşekkür ediyorum.

Tüm söylentilere ve suçlamalara rağmen, tüm kir ve baskıya rağmen uzun süredir acı çeken “bankacılık yasasını” geçirdiniz. Kararınız Ukrayna’nın milyarlarca dolar düzeyinde, önemli finansal destek alması için yeşil bir ışık yaktı.

En önemlisi. Sevgili Ukraynalılar! Karantinanın hafifletilmesindeki ilk aşamanın üçüncü gününü yaşıyoruz. Anahtar kelime hafifletmedir. İptal değil, son değil, hafifletme. Ve sadece belirli faaliyetler için geçerlidir.

Bu, artık herkesin rahatlayabileceği anlamına gelmez: maske olmadan yürümek veya büyük şirketlerde toplanmak veya mesafenizi korumamak. Kimse iptal etmedi.

Karantina hafifletmesinin ikinci aşaması 22 Mayıs’ta yapılması planlanıyor. Özellikle spor müsabakaları, otellerin çalışması, dışarı çıkışlar ve diğerlerinin yapılmasıyla ilgili olacaktır. Artık herkesin yazın nasıl geçeceğini anlayamadığını biliyorum. Uçaklar ve trenler çalışmaya başladıktan sonrası için tatil planları yapıyorlar. Sinemalar, plajlar ve metro tekrar ne zaman çalışacak?

Cevap basit: Herşey bize ve size bağlı.

Her bir hafifletme aşaması, ancak belirli göstergeler elde ettiğimizde mümkündür. Özellikle, ılımlı sayıda yeni vaka ve hastanelerde yatakların kritik olmayan şekilde yüklenmesi olduğunda.

Basitçe söylemek gerekirse: maske takmadığınız ve diğer insanlara bulaştırma riskiniz olduğunda, restoranların, plajların ve diğer her şeyin açılmasını kendiniz geciktirirsiniz.

Anlayın bunu. Bir imza ile en azından yarın metroyu açmamız veya konserlere izin vermemiz zor değil. Ama sonuçları ne olacak? Milyonlarca koronavirüs hastası mı? Ve sonra hafifletme yerine karantinayı artırmak zorunda kalacağız.

Bir kez daha, istatistiklerimizi komşularımız da dahil olmak üzere diğer ülkelerin istatistikleriyle karşılaştırmanızı istiyorum. Zamanında yapılan eylemler ve desteğiniz sayesinde durumu kontrol altına alabiliyoruz. Buna devam edelim.

Aranızda her gün 20 bin yeni hasta ister misiniz? Her gün binlerce ölüm olmasını kim ister? Doktorlar yorgunluktan düşsün mü? Ve sokaklarımızın kıyamet filmlerindeki gibi korkutucu olsun mu? Eminim kimse bunu istemez.

Bu nedenle, lütfen sorumlu olun ve adım adım ilerleyelim: Dışarı çıkmanız gerektiğinde maske takın, hijyen önlemlerini izleyin. Her birimiz tek bir ordunun ayrılmaz bir parçası olmalıyız; ancak o zaman hastalığı yeneceğiz. Silahlarımız sabır, disiplin ve sorumluluktur.

Sonraki günler anahtardır. Bir araya gelelim ve karantina azaltımının bir sonraki aşaması için her şeyi yapalım.

Sadece bizim elimizde.

Sağlıklı olun sevgili Ukraynalılar!

Kendine iyi bak! Ukrayna’yı koruyalım!

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com