Ukrayna akaryakıt piyasasında arz artıyor: Otogaz ve motorin kuyrukları ortadan kalkıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da otogaz ve mazot arzı normalleşme yolunda giderken, halâ benzin sıkıntısı var, ancak kaynaklar artıyor. Ağustos-Eylül aylarında ise mevsimsel bir tüketim zirvesi beklendiği için ek ithalat gerekecek.

Ukrayna’ya yapılan otogaz ithalatı beklentileri aştı, dizel yakıtta teslimatlar ise tahmin edilen rakamlara yaklaşıyor. Benzin istasyonlarında kuyruklar azalmaya başladı. Ancak %20-25 düzeyinde benzin sıkıntısı devam ediyor.

Uluslararası Af Örgütü: Rusya, Harkov’u yasaklı mühimmatla vurdu

Danışmanlık Grubu “A-95” başkanı Sergey Kuyun’a göre Haziran ayında dizel yakıt tedarikçilerinin sayısı bir buçuk kat artarak yaklaşık 100 adede ulaştı, otogaz ithalatçılarının sayısı üçte bir oranında (45’e kadar) arttı. Benzin 27 şirket tarafından tedarik edilmeye başladı (Mayıs ayında 21 şirket vardı.).

Kuyun “Arz artıyor ama tüketim durmuyor. İnsanlar geri dönüyor, işler daha hareketli hale geliyor. Ağustos-Eylül aylarında tüketimde mevsimsel bir zirve yapacağız. Ancak pazar işini yapıyor. Ülkeye 230’dan fazla araç giriyor.” dedi.

Demiryolu sevkiyatları artmaya başladı ve en güçlü potansiyel demiryollarında. Ancak, Avrupa ile sorunlar sürmektedir. Yerel bankalar Ukrayna’ya doğrudan tedarik anlaşmalarını finanse etmemekte ve dahil olabilecek tüm potansiyel bölgelerdeki sözleşmeleri dikkate almak istememektedir. Ayrıca büyük tedarikçiler Ukrayna konusunda temkinli davranıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com