Ukrayna’da karantina beş aşamada sonlandırılacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Sağlık Bakanı Maksim Stepanov verdiği demeçte, Sağlık Bakanlığı’nın çok yakında karantinayı sonlandırma sürecini içeren beş aşamalı planı açıklayacaklarını belirtti. Ancak şu aşamada bunun uygulanması için gerekli ortam bulunmamaktadır.

Stepanov konuyla ilgili demecinde “Beş aşamada karantinadan nasıl çıkacağımıza dair bir algoritma geliştirildi. Ancak ana kriter insidans oranında bir azalma ve iyileşen insan sayısında bir artış gerekiyor. Her birinde karantina önlemlerini hafifletmeye başlayacağımız 5 aşamalı bir süreçten bahsediyoruz: Parkların açılması, dükkanların çalışmaya başlaması, kentsel ulaşımın başlatılması vs” dedi.

Karantinanın kaldırılması için ana koşulun, koronavirüs insidansında bir azalma olduğunu hatırlatan Stepanov “Şu anda, vakalardaki günlük artış % 7 ila 12 arasındadır ve karantinayı azaltmak için % 5’ten daha azı gerekmektedir.” diye vurguladı

Stepanov, karantinadan çıkmaya başlamak için gerekli koşulların 12 Mayıs’a kadar Ukrayna’da olacağını umduğunu da söyledi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Başbakan Şmigal ise 5 aşamalı planın detaylarını belirtti.

  1. Aşama 10 günlük sürede hasta sayısının % 5’ten fazla artmaması gerekir.
    Bu durumda bazı güzellik merkezleri, parklar ve meydanlar açılacak, gıda dışı ürünlerde toptan ve perakende ticarete izin verilecek. Noter ve hukuk firmalarının yanı sıra, kafelere, araba yıkama yerlerine izin verilecek.
  2. Aşama: Koronavirüs enfeksiyonu vakalarının sayısı azalırken ve iyileşenlerin sayısı artar.
    Restoranlar, oteller, spor salonları ve fitness merkezlerinin çalışmaya yeniden başlaması, hem de 50 kişiye kadar olan faaliyetler ile seyircisiz maçlar başlayabilir.
  3. Aşama: İyileşenlerin sayısı, hastalığın yeni vakalarının iki katı olmalıdır.
    Sinemalar ve tiyatrolar, alışveriş merkezleri (oyun parkı olmadan), catering işletmeleri, bireysel eğitim kurumları ve metroya özel ulaşıma izin verilir. Şehirlerarası yolcu taşımacılığına da izin verilir.
  4. Aşama: Günlük yeni vaka sayısı bölge başına 5’i geçmez
    Metro ve tüm kara taşımacılığı başlar, tüm gıda işletmeleri ve kültür kuruluşları işler, alışveriş ve eğlence merkezleri, diş klinikleri çalışmalarına devam eder.
  5. Aşama: Ülke çapında koronavirüs vakası tekil olur.
    Tüm kısıtlamalar kaldırılır.

Ukrayna’da karantina 12 Mart’ta başladı ve iki kez uzatıldı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com