Ukrayna, süpermarketlerde alkol ve tütün satışını yasaklamak istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Milletvekilleri Verkhovna Rada’ya sıradan mağazalarda her türlü tütün ve alkolün satışını yasaklayan bir yasa tasarısı kaydetti.

Yasa tasarısı meclisten geçerse bira (alkolsüz hariç), alkollü ve düşük alkollü içecekler, sofra şarapları, tütün ürünleri, elektronik sigaralar, elektronik sigaralarda kullanılan likitler ve tütün ısıtma cihazlarının satışının artık süpermarketlerde yapılamaması sözkonusu olacak.

Tasarı, alkollü içeceklerin satışının, sadece diğer ürünlerin satılmadığı özel mağazalarda olmasını önermektedir.

Yasanın ihlali halinde mağazaya 10 asgari geçimlik miktarı cezası verilmesi önerilmektedir: Bugünkü değerle 23,790 UAH.

Bu girişimin nedeni, alkol ve tütünün vücut üzerindeki zararlı etkileri olarak belirtildi. Alkolün 15-49 yaş arası insanlar için önde gelen ölüm ve sakatlık nedeni olduğunu ve dünyadaki tüm yaş grupları için yedinci neden olduğu belirtildi.

Tasarıyı hazırlayan vekillere göre, normal mağazalardaki alkol ve tütün, tüm müşterilerin dikkatini çekmekte ve bir reklam etkisi yaratmaktadır. Bu nedenle, bu ürünler, aslında alma niyeti olmayan kişiler tarafından bile satın alınmaktadır.

Ukrayna’da tütün ve alkolle mücadele

Ukrayna’da, sigara içimine karşı mücadele, 2006 yılında, DSÖ Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin yasama düzeyinde onaylanmasıyla başladı.

O zamandan beri, parlamenterler tütün reklamını, promosyonunu ve sponsorluğunu yasakladılar, halka açık yerlerde sigara içmeyi yasakladılar ve sigaranın tehlikeleri hakkında resimli uyarılarla tütün ürünlerinin etiketlenmesi için gereklilikler getirdiler. Tütün ürünlerinin vergilendirilmesi de artırıldı.

Bununla birlikte, tütün ürünleri üreticileri tüketicilere “geleneksel sigaralara daha az zararlı alternatif” olarak konumlanan yeni ürünler, özellikle de e-sigaralar sunmaya başladı.

Aralık 2020’de Rada, 18 yaşın altındaki çocuklara elektronik sigara satışını yasakladı ve cumhurbaşkanı bu yasayı imzaladı.

Ayrıca Ukrayna’da alkolle mücadeleye yönelik bir takım kurallar getirildi.06:00-23:00 saatleri arasında radyo ve televizyonlarda alkol reklamı yasaklandı.

Ukrayna’nın çoğu şehrinde geceleri alkol satışı yasaklandı.

ukrhaber.com

Türk Hava Yolları, Harkov uçuşlarını kriz öncesi seviyesine döndürecek

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com