Ukrayna Merkez Bankası, 2021 enflasyon tahminini %8’den %9.6’ya yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Ulusal Bankası (NBU), 2021 için enflasyon tahminini (Nisan tahmininde) %8’den %9.6’ya yükseltti. 2022’nin ikinci yarısında %5’e dönmesini bekliyor.

NBU tarafından yayınlanan mesajda “Dünya fiyatlarındaki hızlı artış ve talepteki daha fazla toparlanma göz önüne alındığında, Merkez Bankası 2021 için enflasyon tahminini %8’den %9.6’ya yükseltti. Yeni hasat ve küresel enerji fiyatlarında ayarlamalar. (… ) 2022’nin ikinci yarısında enflasyonda %5 hedefine dönecek ve bu aralıkta kalmaya devam edecek.” denildi.

Merkez bankası, %10’un üzerinde bir seviyedeki enflasyonist artışın zirvesinin 2021 sonbaharında gerçekleşeceğini ve bunun ardından enflasyonun düşmeye başlayacağını ve 2022’nin ikinci yarısında %5 ± 1 hedef aralığına döneceğini açıkladı.

Yeni mahsulle birlikte küresel enerji fiyatlarındaki ayarlamalar nedeniyle enflasyonun yavaşlamaya başlayacağı belirtiliyor.

Ayrıca, NBU’nun para politikasının sıkılaştırılması, özellikle politika faizinin artırılması ve kriz karşıtı parasal tedbirlerin azaltılması da enflasyonist beklentilerin kontrol altında tutulmasını sağlayacak ve temel enflasyonist baskının zayıflamasını kademeli olarak etkileyecektir.

ukrhaber.com

Turizm, başkentin bütçesine 23 milyon UAH koydu: Kiev’i kimler ziyaret etti?

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com