Ukrayna iç pazarında sahte bal satışlarının ağırlığı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Bal İhracatçıları ve İşlemcileri Birliği temsilcisi Eduard Krichfalushiy, Ukrayna’daki uzmanlar tarafından piyasadaki balların yaklaşık % 20-25’inin kontrol edildiğini ve bu balların yaklaşık % 90’ının sahte olduğunu söyledi.

Ubr.ua’nın verdiği habere göre, İhracat için uygun olmayan ballar, iç pazara geri dönüyor ve Ukraynalılara satılıyor.

Ukraynalı arıcılar yıllık 85 bin ton bal üretiyor. Avrupa, ABD, Japonya ve Orta Doğu’ya 65 bin ton gönderiliyor. Kalanı ise kalite standartlarını sağlamadığı için satılamıyor.

Ayrıca, Ukraynalı arıcılar vergilendirmeyi önlemek için çiftlikleri kaydetmemekte ve bu nedenle veterinerlik pasaportları bulunmamaktadır.

Arının aldığı her şey balda bulunur ve girişimciler bir dizi ihlale izin verdiği için zararlı enzimler, böcek ilaçları ve antibiyotiklerle birlikte bulunabilir.
Doğal bal % 80 fruktoz ve glikozdan oluşmalı,% 19 su ve sadece % 1 arı enzimleri, polen, propolis ve balmumu olmalıdır.

Uzmanlar “En popüler sahte baş üretme yöntemlerinden biri olgunlaşmamış balı dışarı pompalamaktır. Gerçekmiş gibi ödeme yapacaksınız, ancak sıfır faydası var. Başka bir durum daha var: ucuz Çin şuruplarının eklenmesiyle bal üretiliyor.”

Bu durumda, iyi bal genellikle pahalı ve az bulunmaktadır: özellikle ıhlamur ve akasya.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com