Ukrayna’da geliştirilen patentli “Geleceğin Akıllı Arı Kovanı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bir grup Ukraynalı ve Polonyalı mühendis tarafından kovana ve arılara ilişkin bilgileri akıllı telefona aktarabilen elektronik IoT cihazlarıyla donatılmış geleceğin ”akıllı arı kovanını” geliştirildi.

Bu tür akıllı arı kovanlarının Ukrayna’da ‘tozlaşma pazarı’ şeklinde adlandırılan yeni bir pazar yaratacağı düşünülmektedir.

Ukrayna’nın dışında, “geleceğin arı kovanlarının” Kanada ve Polonya’da birkaç yıldır başarıyla uygulandığı belirtilmektedir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve diğer Avrupa ülkelerinde akıllı arı kovanları üzerinde çalışılmaktadır.

Ukrayna‘da her yıl daha fazla mühendis, bilim adamı, birçok ülkeden profesyonel arıcılar geliştirme ekibine katılıyor. Bununla birlikte, proje sahipleri tarafından Ukrayna’daki teknik bilgilerin patenti alınmıştır.

Proje fikrinin yazarı İgor Kurdin, “Geleceğin arı kovanları” ülkede tamamen yeni bir pazar yaratacaktır. Çeşitli kaynaklara göre yıllık 2 milyar dolardan, 4 milyar dolara kadar tahmin edilen bir tozlaşma pazarı oluşacaktır.” şeklinde açıklama yaptı.

Ayrıca bakınız: Ukraynalı 400 Bin Üretici Bal İhracatını % 20 Arttırdı

Daha önce, Ukraynalı arıcıların , böcek ilacı zehirlenmesi sonucu yaklaşık 40 bin arı ailesinin ölümü nedeniyle en az 120 milyon UAH kaybettiği bildirildi.

Ukrayna’da, yılda 70 bin ton bal üreten ve Avrupa’da en yüksek orana sahip 400 bin arıcı bulunmaktadır.. Neredeyse 57 bin ton ile üretilen balın % 80’i Avrupa Birliği’ne ihraç edilmektedir.

Kaynak: agri-gator.com.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com