Stoltenberg: “Rusya, Ukrayna’ya karşı herhangi güç kullanımında ciddi sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacak”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO-Rusya Konseyi toplantısının ardından Rusya’nın “Ukrayna, Rusya için tehdit oluşturuyor” şeklindeki açıklamalarını eleştirdi. Saldırganın Rusya olduğunu ve tansiyonu düşürmek için önlem alması gerekenin Moskova olduğunu vurguladı.

Stoltenberg, Rusya ile müzakerelerin kolay olmadığını belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı herhangi bir güç kullanımının hata olacağını ve Rusya’nın ciddi sonuçlarla yüzleşmek zorunda kalacağını açıkça belirttik” dedi.

Stoltenberg Brüksel’de düzenlenen NATO-Rusya Konseyi toplantısının sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında bir Rus gazeteciye yanıt vererek, “Ukrayna egemen bir devlettir ve kendini savunma hakkına sahiptir. Rusya için tehdit oluşturan Ukrayna değildir. Rusya Avrupa’nın en büyük kara kuvvetlerine sahiptir, en büyük nükleer kuvvettir, önemli yatırımlar yaptılar … Rusya, Ukrayna’ya karşı daha önce de silahlı kuvvetler kullandı. 2014’te Ukrayna’nın bir bölümünü, Kırım’ı işgal ettiler ve Donbass’ta doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıların işgalini ve kontrolünü sürdürüyorlar. Ukrayna’nın Rusya’yı tehdit ettiği fikri, her şeyi alt üst eden bir bakış. Saldırgan olan Rusya. Rusya Ukrayna’ya karşı güç kullandı ve kullanmaya devam ediyor ve yüzbinlerce askerden oluşan birlikler, top,dron ve tehditkar söylemlere devam ediyor. Sorun bu. Bu kriz yaratıldı. Bu nedenle, gerilimi düşürmeleri önemlidir.” dedi.

Türkiye, Ukrayna müzakerelerine katılmaya hazır olduğunu ABD’ye iletti

Bu krizden çıkmanın en kolay yolunun Rusya’nın durumu sakinleştirmesi olduğundan oldukça emin olan Stoltenberg “Burada olmamızın, bugünkü toplantının nedeni, Ukrayna’da ve sınırında önemli bir askeri yığınak olması” diyen NATO genel sekreteri “Eğer Rusya iletişim kurmak istiyor ve ileriye dönük politik bir çözüm yolu bulmak istiyorsa, Rusya’nın ilerleme kaydetmesi ve gerilimi azaltması mümkün” dedi.

Stoltenberg “Geniş bir yelpazede konuları tartışmaya açığız. Ancak her ülkenin kendi yolunu seçme hakkına sahip olduğu Avrupa güvenliğinin temel ilkelerinden taviz vermeyeceğiz. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olmadıkları halde bu konuda çok net olduklarını görmek ilgi çekicidir. Büyüklüğü ne olursa olsun, komşusu kim olursa olsun tüm ülkelerin kendi yollarını ve kendi ittifaklarını belirleme hakkı vardır. Bu, onlarca yıldır Avrupa güvenliğinin temel ilkesi olmuştur ve Rusya da bunu sürdürme taahhüdünde bulunmuştur. İkinci sınıf NATO üyeleri var ve ittifakın bu üyeleri korumasına izin verilmeyecek bir durum içine düşemeyiz.” diye açıklamasına devam etti.

“Avrupa’da yeni bir silahlı çatışma riski var” diyerek uyarıda bulunan genel sekreter, NATO’nun bu senaryoyu önlemek için elinden geleni yapacağını söyledi. Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı güç kullanması durumunda NATO’nun doğudaki müttefiklere ek asker gönderebileceğini ifade ederek “Rusya bir kez daha Ukrayna’ya karşı güç kullanır ve Ukrayna’yı daha fazla işgal ederse, o zaman ittifakın doğu kısmındaki varlığımızı daha da artırmaya ciddi olarak odaklanacağız” dedi.

Ukrayna 2021’de dünya pasaportları sıralamasında 35. sıraya yükseldi

Stoltenberg, en son 2019 yılında yapılan NATO-Rusya Konseyi’nden sonra bugün yapılan görüşmelerin “faydalı” olduğunu da sözlerine ekledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com