Ukrayna, Hindistan ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeli (Uzman görüşü)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

“Ukrayna diplomasisinin doğu vektörü” başlıklı bir basın toplantısında biraraya gelen uzmanlar Hindistan ve Türkiye’nin Ukrayna’nın gerek siyaset, gerekse ticari ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda önemine dikkat çekti.

Ukrayna, Hindistan ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeli (Uzman görüşü) Video’dan Ekran resmi

İnterfax Ukrayna’nın verdiği habere göre, Ukrayna Siyaset Vakfı başkanı, siyaset bilimci ve tarihçi Kost Bondarenko, Hindistan’ın yakında büyük bir ekonomik sıçrama yapabileceğini ve Ukrayna’nın ilişkileri daha fazla geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak “Hindistan, gelecek on yıl içinde çok ciddi bir ekonomik sıçrama yapabilecek – ve halihazırda gelişiminin temelini oluşturabilecek çok sayıda noktayı gösteren – gelecekteki bir süper devlet olarak Ukrayna için de ilgi çekici olmalıdır.” dedi.

Buna karşılık uluslararası siyaset bilimci Anton Kuçukhidze, Türkiye’nin Ukrayna için umut verici bir yön olduğuna işaret ederek “Türkiye’nin Ukrayna için sadece ticaret açısından iyi bir ticaret ortağı olarak kalmayacağını düşünmekteyim ki bu tam olarak oluşmamış ve potansiyeli tam olarak kullanılmamaktadır. Türkiye sadece Asya için değil Afrika için de Asya’nın en büyük merkezi olarak kabul edilmektedir. Türkiye’nin hem Asya’daki hem de Afrika’daki ikili işbirliği düzeyi, bunun Ukrayna için Afrika devletleriyle ekonomik bağlar inşa etmek için iyi bir köprü olabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Uzman ayrıca, “Ukrayna – Orta Asya”, “Ukrayna – Asya-Pasifik bölgesi”, “Ukrayna – İslam dünyası” gibi bir dizi forum oluşturma gereğini vurgulayarak “Diyalog için böylesine istikrarlı forumlar aracılığıyla ekonomik gündemi ilerletmek mümkün olacaktır.”

Aynı zamanda, Bondarenko hem Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın hem de Cumhurbaşkanlığı Ofisinin Ukrayna ile Asya ülkeleri arasında ikili veya çok taraflı ilişkiler kurma gereği konusunda bir anlayışa sahip olduğunu kaydetti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığı son ziyaretin Ukrayna’nın bu bölgedeki çıkarlarının neresinde ve ne olduğu tartışılmasına yol açtığın belirtti.

Bondarenko, Ukrayna’da 30 yıldır Batı ile ilişkilerde dengesizlik yaşandığını vurgulayarak. “Zelenskiy’nin BAE’yi ziyaretinin ve şu anda büyük bir doğu gezisinin beklendiği gerçeğinin (en azından Doğu ülkelerine bir gezi ilan edildi) geçtiğimiz yıllarda, hatta onlarca yıl süren gözlemlediğimiz dengesizlik durumunu kırabileceğini düşünüyorum.” diye düşündüğünü belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com