Ukrayna, yabancı IT şirketlerine de Diya.City’de olma fırsatı veriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, bilişim sektörü için Diya.City’de özel bir yasal rejimin başlatıldığını duyurdu.

Diya Zirvesi’nden konuşan ve sadece Ukraynalı değil, yabancı şirketlerin de Diya.City’e katılacağını belirten Zelenskiy “Bu, elektronik devletin dijital başkentidir. Diya.City, gezegendeki en iyi vergi ve yasal rejimlerden biridir. Risk sermayesinin dilinin konuşulduğu bir gezegende, Ukrayna’yı şirketler ve start-up’lardan oluşan bir şirkete dönüştürüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanına göre, şu anda Ukrayna sadece “Diya.City”yi başlatmakla kalmıyor, aynı zamanda bir elektronik gümrük modeli geliştiriyor ve bir dizi başka önemli proje ve hizmeti de hazırlıyor. Cumhurbaşkanı “Bir elektronik gümrük modeli geliştiriyoruz, Ukrayna’yı bir IT merkezi yapmak istiyoruz” diyerek “Üç yıl önce herkese hayalimdeki Ukrayna’yı anlattım. Hatta Merkezi Seçim Komisyonu tarafından resmi olarak belgelendi. Hayal olan bir söz verdik. Bunun yerine getirilmesi bir hedef oldu. Sözümüz, üç yıldır bekleniyordu ve şimdi bunu yapıyoruz. Kaliteli hizmet veren bir devletin hayalini kurduk.” şeklinde vurguladı.

Zelenskiy, aşılanan tüm emeklilere akıllı telefon sözü verdi

Diya’nın elektronik hizmetlerini 14 milyon kişinin kullandığını belirten Zelenskiy “Evet, bu henüz %100 dijital bir durum değil, ancak kesinlikle Paleolitik, Orta Çağ veya 2018 yılı değil. Bu sadece iki yıl içinde ortaya çıkan tamamen yeni bir gerçeklik” diyerek daha fazla gelişmeler olacağının sinyalini de verdi.

Diya.City rejimi sayesinde, IT sektörünün Ukrayna’nın GSYİH’sindeki payının %4’ten %10’a yükseleceğini ve endüstrinin gelirlerinin 16.5 milyar dolara çıkacağını belirten Zelenskiy “Bu, Ukrayna’nın Avrupa’nın en büyük IT merkezi olmasını sağlayacak” dedi.

Zelenskiy, “Bu nedenle sadece Ukraynalı değil, yabancı bilişim şirketlerinin de Diya.City’de yer almasını istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ayrıca 8 Şubat’ta hem Ukraynalı hem de yabancı bilişim şirketlerinin Diya.City yasal rejimine katılacağını da sözlerine ekledi.

Diya.City kimler içindir?

Diya.City özellikle dış kaynak şirketleri, Ar-Ge şirketleri, ürün şirketleri, Start-Up’lar için oluşturulmaktadır. Özellikle IT alanında faaliyet gösteren şirketler, sağlanan özel rejimin sakinleri olabilir:

  • Yazılım geliştirme ve test etme;
  • Yazılımın yayınlanması ve dağıtımı;
  • Bilgisayar okuryazarlığı, programlama, test etme ve yazılım teknik desteği konularında eğitim;
  • Sakinleri tarafından geliştirilen yazılımları kullanan dijital pazarlama ve reklamcılar.

Firmalar için belirli giriş kriterleri geliştirilmiştir. Bu nedenle, dış kaynak kullanımı, Ar-Ge ve ürün şirketleri için, kurulan faaliyetlerin uygulanmasından elde edilen gelirin payı, ortalama maaş, çalışan/GIG uzmanı sayısı ile ilgili şartlar vardır. Girişimler için ayrıca yıllık gelir ve kayıt süresi için şartlar bulunmaktadır.

Diya.City web sitesine şuradan ulaşabilirsiniz.

Diya.City’nin önerileri

Yerleşik şirketler için özel bir vergi rejimi vardır. Özellikle:

  • Kurumlar vergileri: Çekilen sermaye üzerinden %9 oranında vergi veya %18 oranında gelir vergisi seçimi;
  • Bordro vergileri: Yılda 40 bin Euro’nun üzerindeki maaşlarda %5 kişisel gelir vergisi, %18 kişisel gelir vergisi, % 1.5 askerlik vergisi. Birleşik sosyal katkı, asgari ücretin %22’si düzeyinde tutulmuştur;
  • “Melek” yatırımlar için teşvikler: 2 yılda bir defadan fazla olmamak kaydıyla, temettü olarak bireylerin gelirleri üzerinden %0. Ukraynalı girişimlere yapılan yatırımların miktarı üzerinden kişisel gelir vergisi için vergi indirimi de bulunmaktadır.

Bir yandan savaş konuşulurken; diğer yandan Ukrayna, Rusya ile ticareti artırdı

Rejim, GIG ekonomisi modeline, yani kısa vadeli sözleşmelere veya kayıt dışı düzenlemelere dayalı bir istihdam ilişkisi modeline dayanmaktadır.

  • Belirtilen vergiler hususunda lütfen uzman desteği alınız.

GIK ekonomisi: Dijitalleşmeyle birlikte insanların bazen mecburiyetten bazen istediği için internetin de sağladığı olanaklarla kendilerine yeni iş fırsatları yarattığı ekonomi modelidir. Kısa süreli iş manasına gelmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com