Ukraynalılara covid aşısı sonrası komplikasyonlar için tazminat ödenecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
covıd aşı

Hükümet, aşılama veya koronavirüs için aldıkları ilaçlar sebebiyle komplikasyon yaşayan Ukraynalılara tazminat ödenmesi için bir prosedür oluşturdu. En yüksek miktar, kovid aşısından ölenlerin yakınlarına ödenecek.

Bakanlar Kurulu 9 Şubat’ta yaptığı toplantıda, koronavirüse karşı ilaç veya aşı kullandıktan sonra komplikasyon yaşayan kişiler için devlet tazminatının getirilmesine ilişkin bir kararı kabul etti. Ödeme tutarları 718 bin UAH’dan başlamaktadır. Taslak karar hükümetin web sitesinde yayınlandı .

Bir komplikasyon durumunda, vatandaş aşağıdaki tazminat miktarlarına hak kazanır:

  • 1.grup için – 400 geçim ücreti: 992.4 bin UAH;
  • 2.grup için – 350 geçim ücreti: 868.35 bin UAH;
  • 3.grup için – 300 asgari ücreti: 744.3 bin UAH.

(1 Ocak 2022 itibariyle Ukrayna’da belirlenen geçim ücreti 2,481 UAH)

Ukrayna’da 3 bölge daha 11 Şubat’tan itibaren “kırmızı” karantina bölgesinde

Aynı zamanda, bir kişinin aşı sonucunda veya koronavirüs için verilen ilaçların etkisiyle ölmesi durumunda, ölen kişinin akrabalarına tazminat olarak 750 geçim ücreti karşılığında 1.86 milyon UAH ödenmesi gerekecektir.

Ancak, bir kişi Covax girişimi kapsamında komplikasyonlar için herhangi bir ödeme aldıysa, kendisine herhangi bir devlet tazminatı ödenmez.

Ukrayna Sağlık Bakanlığı’na göre ülkenin yetişkin nüfusunun %50’sinden fazlası koronavirüse karşı aşı oldu. 2022’nin sonunda Ukraynalıların %70’inin aşılanması beklenmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com