Kültür Bakanlığı: Kiev’deki eski Halkların Dostluk Kemeri sökülebilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Kültür ve Enformasyon Politikası Bakanlığı, Kiev’de Hreşçatik Parkında bulunan “Ukrayna Halkının Özgürlük Kemeri” (eski adıyla Halkların Dostluk Kemeri) anıtını Ukrayna Anıtları Devlet Taşınmaz Siciline girilemeyecek şekilde tanımladı.

Bakanlığın web sitesinde Çarşamba günü yayınlanan mesajda şöyle denildi:

SSCB’nin kuruluşunun 60. yıldönümü ve 1917 Ekim Devrimi’nin 65. yıldönümü münasebetiyle 1982 yılında dikilen Kiev’deki Halkların Dostluk Kemeri, Rus emperyal politikasının sembolizmine aittir ve Kiev Belediye Meclisi tarafından Ukrayna Halkının Özgürlük Kemeri olarak yeniden adlandırılmasına rağmen, anıt yalnızca Sovyet ideologlarını temsil etmektedir.”

Anıtta yer alan iki “kardeş” halkın “yeniden birleşmesi” hakkındaki efsane, tarihi gerçeklerle örtüşmüyor. Ve Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı geniş çaplı işgali koşullarında, bu efsane aktif olarak “Putin’in toprak iddialarındaki yasallığı” haklı çıkarmak için kullanılıyor.”

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

29 Mart’ta Ukrayna Ulusal Anma Enstitüsü’nün (UINP) uzman komisyonu “Kiev Hreşçatik Parkında bulunan Halkların Dostluk Kemeri, Rus imparatorluk politikasının uygulanması ve yüceltilmesiyle ilgili etkinliklere adanmıştır (1982’de SSCB’nin kuruluşunun 60. yıldönümü ve 65. yıldönümü vesilesiyle kuruldu) 1917 Ekim Devrimi’ne ve Rus emperyal politikasının sembollerine aittir ve tamamen sökülmeye tabidir” sonucuna vardı.

Eserin adının Ukrayna Halkının Özgürlük Kemeri olarak değiştirilmesine rağmen, anıtın Sovyet ideologlarını ve çağrışımlarını temsil ettiği ve dolayısıyla Ukrayna’nın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğu belirtiliyor.

2 Nisan’da UINP, Kiev’deki kemerin bulunduğu yerdeki alanın dönüştürülmesi konusunun geniş bir kamusal diyalog temelinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com