Bloomberg: Biden, Rus rafinerilerini Ukrayna’dan koruyan Putin’in durumsal müttefiki oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’daki savaşın üçüncü yılında, ABD yönetimi, Ukrayna’nın Rusya’daki petrol rafinerilerine yönelik saldırıları nedeniyle kendisini Kremlin ile aynı tarafta buldu.

Amerikan yayını Bloomberg‘e göre Batı, Ukrayna’ya savunma konusunda yeterli silah vermiyor ve bu savunma yöntemlerinin seçiminde de Ukraynalıların elini kolunu bağlıyor.

Yayın, okuyuculara, Rusya’nın birkaç haftadır Ukrayna enerji sistemlerine dönük yoğun bir hava saldırısı kampanyası yürüttüğünü ve karşılık görmeden cephedeki Ukrayna savunma mevzilerini bombaladığını hatırlatıyor. Putin, Ukrayna’nın enerji santrallerine yönelik saldırılarını, Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırılarının intikamı olarak meşrulaştırıyor. Bloomberg, eğer bu savaş boyunca yaşanan tek bir durum olmasaydı, Rusların Ukrayna’nın enerji sektörüne yönelik daha önceki saldırıları göz önüne alındığında bunun boş bir gevezelik olacağını belirtiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yayının yazarı, “ABD’nin bu konuda Putin ile aynı tarafta olması alışılmadık bir durum. Joe Biden yönetimi, görünüşe göre bunun dünya petrol fiyatları üzerindeki etkisinden korkarak, Ukrayna’nın petrol rafinerilerine yönelik saldırılarına açıkça karşı çıktı.” dedi.

Ukrayna’nın uzun süredir müttefiklerinden özellikle hava savunma sistemleri konusunda daha fazla askeri yardım için yalvardığı gözönüne alındığında, Ukrayna liderliğinin ABD’nin böyle bir pozisyonunu kabul etmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Bloomberg şöyle yazıyor: “Batı, Ukrayna’nın kazanmasına yardım etmek için nükleer silahlara sahip Rusya’ya ne kadar baskı uygulanması gerektiği konusunda bölünmüş durumda. (…) ABD ve Avrupa’daki kararsızlık, Putin’in gelişeceği bir belirsizlik alanı yaratıyor.”

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com