Rusya ile 2022’de Türkiye’de yapılan barış anlaşması neden bozuldu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Ukrayna, 2022 baharında Rusya ile bir barış anlaşmasına ilişkin geçici bir anlaşmaya varmadan önce ABD’ye danışmadı. Amerikalılar, barış anlaşması taslağının ABD’nin kabul etmedikleri bazı yükümlülüklerini içermesinden hoşlanmadılar.

Foreign Affairs’de yayınlanan makalede ismi açıklanmayan eski bir Amerikalı yetkiliye atıfta bulunularak ‘nihai karar Kiev’e ait olsa da Washington’un tutumu da rol oynadı’ denildi.

Gazete, “Anlaşma, ABD’nin Ukrayna’yı yeniden işgal etmesi halinde Rusya’yla savaşa girme zorunluluğu da dahil olmak üzere ABD için yeni yasal yükümlülükler doğuracaktı. Bu koşul bile tek başına anlaşmayı Washington için kabul edilemez hale getirecekti.” diye yazıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Adı geçen eski yetkiliye göre Batı, bu koşullar altında Rusya-Ukrayna anlaşmalarını onaylamamakla kalmayıp, Kiev’e askeri yardımı artırma yoluna giderek Rusya üzerindeki yaptırım baskısını da artırdı.

Foreign Affairs, bunun Batı’nın barış anlaşmasını bozduğu şeklinde görülmemesi gerektiğini vurguluyor; çünkü başka pek çok faktör de vardı: özellikle de Rusya’nın Kiev, Harkov, Çernigov ve Sumi’yi ele geçirme girişimlerinde Ukraynalılara askeri yollarla zafer kazanma umudu veren nihai yenilgisi etkili oldu.

Makale yazarları, “Doğru, Batı’dan gelen [silah tedariki ile] destek teklifleri Zelenskiy’nin kararlılığını güçlendirmiş olmalı ve Batı’nın [barış anlaşması taslağı için] coşkusunun olmaması onun diplomasiye olan ilgisini zayıflatmış gibi görünüyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com