Dünya ordularının 2024 yılı değerlendirmesi: Ukrayna ve Türkiye nerede duruyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

2016 yılından bu yana her yıl benzer derecelendirmeler yayınlayan Global Fire Power web sitesi, mevcut ateş gücüne göre 2024 yılında dünya ordularının sıralamasını yayınladı. Ukrayna 18. sıraya geriledi.

Global Fire Power tarafından yapılan sıralamada, Rusya’nın Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalinin başlamasından önce (2021) Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 25. sırada yer alıyordu. Geçen yıl sıralamada Ukrayna ordusunun Batılı müttefikleri sayesinde artırdığı ve ülkeyi 15. sıraya yükselten ateş gücü dikkate alınmıştı. Ancak 2024 yılında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin gücü sıralamada yer alan 145 ülke arasında 18. sıraya geriledi.

Formülü gizli tutulan güç endeksinin ideal değeri sıfırdır. Ukrayna’nın göstergesi 0.2598 iken ilk sırada yer alan ABD’nin güç endeksi 0.0699’dur.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Türkiye ise aynı sıralamada 0.1697 güç endeksi ile 8. sırada yer aldı.

2024 yılında dünya ordularının güç endeks sıralamasına göre ilk 10’u şöyle:

  1. Amerika Birleşik Devletleri;
  2. Rusya;
  3. Çin;
  4. Hindistan.
  5. Güney Kore
  6. Birleşik Krallık
  7. Japonya
  8. Türkiye
  9. Pakistan
  10. İtalya

Derecelendirmede, bir ülkenin savaş yeteneklerini değerlendirmek için kategoriye göre açık kaynaklardan alınan 60’tan fazla o ülkeye özgü faktörün kullanıldığını iddia ediliyor. Bunların arasında ordunun farklı kollarındaki askeri birlik sayısı, ülkenin mali durumu, lojistik, demografik ve coğrafi faktörler yer alıyor. Bu durumda nükleer potansiyeller dikkate alınmamaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com