Zelenskiy Ukrayna’da “Google’a Vergi” yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, yabancı internet şirketlerinin Ukrayna’da %20 KDV ödeyeceği bir yasayı imzaladı. Halk arasında “Google’a vergi” ismiyle bilinen yasa Haziran başında Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanmıştı.

Vladimir Zelenskiy

Cumhurbaşkanlığı basın servisi tarafından yayınlanan mesajda yasaya göre, yerleşik olmayanlar Ukrayna’da katma değer vergisi mükellefi olarak kayıtlı kişiler listesine dahil edilecek. Yerleşik olmayanlar için KDV mükellefinin kaydı basitleştirilmiş ve uzaktan yapılacaktır (özel olarak geliştirilmiş bir web portalında).

Aynı zamanda, 1 Ocak 2022’den itibaren, yerleşiklerin reklam üretimi ve / veya dağıtımı için yerleşik olmayanlara ödeme yaparken, bu tür ödemelerin masrafları kendilerine ait olmak üzere tutarın % 20’si oranında vergi ödemesi gerektiği kuralı hariçtir.

Projeye ilişkin açıklayıcı notta belirtildiği gibi, elektronik hizmetlerde KDV’nin vergilendirilmesi için özel kuralların oluşturulması, yabancı ülkelerde, örneğin Avrupa Birliği ülkelerinde yaygın bir uygulama haline gelmektedir.

Özellikle, Avrupa Birliği ilk kez, bu tür hizmetlerin tedarik yerini belirleme kurallarını değiştirerek elektronik hizmetler üzerindeki KDV’nin vergilendirilmesi sorununa dikkat çekti. 2015 yılına kadar, elektronik hizmetlerin tedarik yeri tedarikçinin tescil yeri tarafından belirlendi, bu da bazı tedarikçilerin düşük KDV oranının uygulandığı veya hizmetlerin genellikle vergiden muaf tutulduğu ülkelerde kayıt yaptırarak vergiyi en aza indirmesine izin verdi. Bu nedenle, elektronik hizmetlere KDV’nin tam olarak tüketildiği yerde uygulanmasına izin verecek kurallar geliştirilmiştir.

Buna ek olarak, planını uygulamak için, AB’de ticari kuruluşların, bir KDV mükellefi olarak kaydolmaya gerek kalmadan hizmet tüketimi ülkesinde KDV beyan etmesine ve ödemesine izin veren genel usulde özel bir sistem MOSS (Mini Tek Durak Mağaza) tanıtıldı.

Avrupa Birliği tarafından önerilen elektronik hizmetlerin KDV vergilendirmesi modeli, benzer vergi rejimlerinin geliştirilmesinde diğer devletler için temel oluşturdu ve hizmetleri tüketilen ülkede doğrudan vergilendirerek ilgili devletin bütçesine vergi gelirlerinin miktarını artırmayı mümkün kıldı.

Daha önce, Ukrayna Parlamentosu’nun finans komitesi başkanı Daniel Getmantsev, Facebook, Viber ve diğerleri gibi devlerin KDV ödemediğini belirtti. Tahminlere göre, devlet bütçesi yalnızca reklam hizmetlerinden alması gereken 3 milyar UAH’ı alamıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com