Ukrayna, hava sahasını korumak için Fransa’dan Crotale uçaksavar sistemleri aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Ukrayna’ya havale edilen askeri yardıma ilişkin detayları açıklayarak, sağlanan son sistemler arasında Crotale hava savunma sisteminin de yer aldığını kaydetti.

Le Journal du Dimanche ile yaptığı bir röportajda Fransa’nın halihazırda sağladığı yardım hakkında konuşan Lecornu, Ukrayna’ya transfer edilen son sistemler arasında iki Crotale hava savunma sistemi bataryasının yanı sıra iki çoklu fırlatma roket sistemi olduğunu söyledi.

Fransız yardımı en çok 18’i transfer edilmiş olan Sezar kundağı motorlu topçu binekleriyle ilişkilendirilse de, ayrıca Milan ve Mistral füzeleri, yaklaşık 60 VAB zırhlı personel taşıyıcı, HDP-2A2 anti- tank mayınları ve nükleer, biyolojik veya kimyasal tehdit durumunda koruyucu ekipman, en yeni gece görüş cihazları bulunmaktadır.

İngiltere Başbakanı Ukrayna’ya yeni uçaksavar yardım paketini açıkladı

Ayrıca Lecornu’ya göre Kiev radar istasyonları istedi ve bu talep henüz değerlendiriliyor.

Parlamentoda onaylanan 200 milyon avroluk destek fonu da Ukrayna’nın ihtiyacı olan ürünleri Fransız savunma sanayisinden sipariş etmesine ve teslim edilen sistemlerin bakımını yapmasına olanak tanıyacak. Lecornu’ya göre, bunlarla birlikte, Bastion piyade savaş araçlarının veya duba geçişleri için ekipman satın alınması da sözkonusu.

Bakan, aktarılan sistemlerle çalışacak olan 400 Ukraynalı askeri personelin Fransa’da eğitildiğini ve bu faaliyetin AB misyonunun bir parçası olarak devam edeceğini söyledi. Lecornu, “İlk hedefimiz, AB düzeyinde önerilen toplam 15,000 kişiden 2,000’ini eğitmek. Sağladığımız sistemler de dahil olmak üzere 400 Ukrayna askeri şimdiden eğitildi.”

Ona göre, Ukrayna’ya yapılan Fransız askeri yardımının toplam hacmi 550 milyon avroya ulaştı ve şu anda Fransa, yardım hacimleri açısından en büyük beş yardım sağlayıcı arasında yer alıyor.

Ekim ayında yayınlanan Kiel Enstitüsü raporuna göre ise Fransa, ABD, İngiltere, Polonya, Almanya, Kanada ve Norveç’in ardından hala 8. sırada yer alıyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com