İşgalciler, Herson’daki müzelerden yaklaşık 15 bin eser çaldı.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Herson bölgesinin bir kısmının işgali sırasında, Rus işgalciler müzeler ve sanat galerilerinden 15 bin eseri götürdü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’ndeki daimi temsilcisi Tamila Taşeva, “31 Ekim’den 3 Kasım’a kadar, yerel tarih müzeleri ve sanat galerilerinden, sanat eserleri ve ofis ekipmanları kamyonlara yüklenerek işgal altındaki Kırım’a götürüldü. Antik değerdeki eserler uygunsuz bir şekilde, sadece paçavralara sarılarak nakledildi.” dedi.

Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun Batı yaptırımlarından kaynaklanan kayıplarını hesapladı

12 Mayıs’tan bu yana Rus ordusunun yerel tarihçiler, koleksiyonerler ve antika dükkanlarında yaşayanları aradığı biliniyor. İşgalciler, kültür veya tarihi mirasa atfedilebilecek her şeyi aldılar.

Taşeva, “Ve müze çalışanlarından, müze çalışanlarının aileleri de dahil olmak üzere değerli sergileri ve tahliye edilecek insanları listelemeleri istendi.” diyerek Rusların maddi değeri daha yüksek olanları tercih ederek müze eserlerini çalmaya devam ettiklerini, eserlerin korunması konusunda endişelenmeden her şeyi kamyonlara yüklediklerini de vurguladı.

Rus birliklerinin Herson’dan kaçmadan önce Gonçar evrensel bilim kütüphanesinden devrim öncesi değerli eserleri çaldığı biliniyor. İşgalciler ayrıca Şovkunenko Herson Bölge Müzesi’nden tüm sanatsal değerleri, mobilyaları ve ekipmanları çaldılar.

Ayrıca Mayıs ayında işgalciler Melitopol Yerel Tarih Müzesi’nden İskit altınını ve diğer tarihi ve kültürel değerleri çaldılar.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com