Ukrayna, bugün Holodomor kurbanlarının anısını onurlandırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bugün, 27 Kasım’da, Ukrayna’da Holodomor kurbanlarının anısı onurlandırılıyor. Anma, her yıl Kasım ayının dördüncü Cumartesi gününe yapılmaktadır.

Holodomor Kurbanlarını Anma Günü, 1998 yılında Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın bir kararnamesi ile tanıtıldı. 2006 yılında, Ukrayna yasaları 1932-1933 Holodomorunu soykırım olarak tanıdı.

Holodomor nedir?

Bu konuda daha önce Ukrhaber olarak kendi hazırladığımız ve yayınladığımız araştırma dosyasını okuyabilirsiniz:

Yirminci yüzyılda, Ukraynalılar üç toplu kıtlık yaşadılar: 1921-1923, 1932-1933 ve 1946-1947 kıtlığı. En çok zarar vereni ise Sovyet hükümeti tarafından gerçekleştirilen Ukrayna halkının soykırımı olan 1932-1933 Holodomoru oldu.

1932-1933 Holodomoru sırasında Sovyet hükümetinin temsilcileri tarafından halktan tahıl ve diğer tüm gıda ürünlerine planlı el konulması, doğrudan bir milyon kişinin açlıktan ölümüne yol açtı. Aslında Sovyet hükümetinin önemli miktarda tahıl rezervi bulunuyordu ve o dönemde rezervlerini yurtdışına ihraç etti.

Yeni belgelerle Holodomor dehşeti: Ukrayna köylü sınıfının yüzde 50’si öldü

İnsanların açlıktan ölmesine neden olan Stalinist hükümetin eylemlerinin, o zamanki Sovyet ceza hukuku normlarına göre cinayet olarak nitelendirilmesine rağmen, bu büyük suçun nedenleri SSCB’de asla araştırılmadı. Dolayısıyla o zaman suça karışan mevcut hükümetten hiç kimse ceza almadı.

Onlarca yıl boyunca, insanların suni kıtlıkla topluca katledilmesi, Sovyet yetkilileri tarafından yalnızca kasten örtbas edilmekle kalmadı, hatta bundan herhangi bir yerde söz edilmesi bile yasaklandı.

Holodoromor’da kurban sayısı

1932-1933 Holodomor Soykırımı Uluslararası Araştırmacılar Birliği’ne göre, 10.,5 milyon Ukraynalı açlıktan öldü.

Soykırımın korkunç gerçekleri: Ukrayna Holodomor’da neler kaybetti?

Eski Harkov ve Kiev bölgeleri (şimdiki Poltava, Sumi, Harkov, Çerkassi, Kiev, Jitomir bölgeleri) en çok zararı gördü. Ölümlerin %52.8’ini oluşturuyorlar.

Bir dakikalık sessizlik

Bugün saat 16:00’da Ukrayna genelinde bayraklar indirilecek ve bir holodomor kurbanları anısına bir dakikalık sessizlik gerçekleşecek.

Kiev’deki etkinlik programı:

Bugün Kiev’de Holodomor-Soykırım Ulusal Müzesi’nde anma etkinlikleri yapılacak:

  • 15:30 – Yapay olarak organize edilen kıtlığın kurbanları için Ukrayna kiliselerinin katılımıyla bir ayin olacak – Holodomor Müzesi yanındaki meydanda yapılacak.
  • 16:00 – ülke çapında bir dakikalık saygı duruşu.
  • 16:01 – Cumhurbaşkanının Holodomor Kurbanlarını Anma Günü konuşması ve “Anma Mumu Yak” eylemi başlayacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com