Zelenskiy’nin beş saati aşan basın toplantısından notlar (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, görev süresinin tam ortasına denk gelen günlerde, beş saati aşan bir süreyle “Cumhurbaşkanına 30 Soru” adından bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Zelenskiy gazetecilere tüm Ukrayna’yı ilgilendiren oligarklar, fiyatlar ve Rusya ile ilişkiler dahil olmak üzere pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerle 5 buçuk saat süren söyleşiye, cumhurbaşkanının oldukça duygusal tepkileri de sıklıkla eşlik etti. Bu görüşmede yer alan önemli başlıklar:

1. Reformlar hakkında. Zelenskiy, Büyük İnşaat programını ve ulusal bir hava taşıyıcısının oluşturulmasını “Bugün, altyapı reformu son 50 yılın en büyüğü ve en başarılısı. Bunun büyük bir ilerleme olduğuna inanıyorum.” diyerek ayrıca yargı reformunun ve oligarşizmin kaldırılmasının uygulanmasını da hatırlattı.

2. Rusya Federasyonu’nun olası saldırısı ve orduya yapılan ödemelerdeki artış hakkında. Zelenskiy , “Ukrayna, Rusya’dan gelebilecek herhangi bir tırmanışa tamamen hazır. Sınırlarımızı tamamen kontrol ediyoruz.” dedi. Aynı zamanda, Rusya Federasyonu’ndan Ukrayna’ya karşı tam ölçekli bir saldırının her an mümkün olduğunu, bu nedenle ordunun artan ödemelerle teşvik edileceğini doğruladı.

3. “Wagnerites” vakası hakkında. Cumhurbaşkanı, özel askeri şirket “Wagner”ın paralı askerlerini gözaltına alma operasyonunun amatörce hazırlandığını ve Türk Hava Yolları uçağının yolcuları arasında çok sayıda can kaybına yol açabileceğini vurguladı. Bunun  Türkiye ile ilişkileri tehlikeye attığını söyledi.

4. Darbe ve Ahmetov hakkında. “Aralık ayının ilk günü için ilginç bilgiler olduğunu düşünüyorum devletimizde bir hükümet darbesi olacak.” dedi ve bu basın toplantısında en çok ses getiren ifadelerinden biri oldu. Zelenskiy, işadamı Rinat Akhmetov’un da bu sürece dahil olduğunu, ancak bundan haberinin bile olmayabileceğini söyledi. Birkaç saat sonra oligark, başkanın bu sözlerini yalan olarak nitelendirdi.

Zelenskiy, gözaltına alınan Ukraynalıların serbest bırakılması konusunda Türkiye’ye güvendiğini belirtti

5. İkinci dönem hakkında. Zelenskiy ikinci dönemle ilgili soruya cevaben “Güç için savaşmayacağım. Ukrayna için savaşıyorum. Ayrılmam için üzerimde bir tür güçlü baskıya gelince, Bu olursa, kesinlikle tam tersi bir etki göreceksiniz. O zaman sonuna kadar savaşırım.” dedi.

6. Gaz geçişi hakkında. Rusya Federasyonu, Ukrayna’nın gaz geçiş hacimlerini indirimli fiyatlarla artırma girişimini desteklemedi. Cumhurbaşkanı, böyle bir önerinin Ukrayna tarafından transit geçişi artırmak için öne sürüldüğünü söyledi.

7. Merkez Bankası ve başkanı hakkında. Cumhurbaşkanı, Ukrayna Ulusal Bankası başkanı Kirill Şevçenko’nun çalışmalarından memnun olmadığını doğruladı. “Bana bakarsanız, geçici olarak yangını söndürmek zorundayım, Yaptıklarım NBU liderliğinin değişmesine yol açmadı ve gidişatla durumu istikrara kavuşturdu ve IMF ile mutabakatın imzalanmasına yol açtı.” dedi. 

8. Oligarklar hakkında . Zelenskiy, halkın vekillerini satın alan, protestoları finanse eden ve kontrollü medyada öznel veya çarpık bilgiler yayan oligarklara dönerek  “Topluma şantaj yapmaya, Ukrayna halkına şantaj yapmaya hakkınız yok” dedi. Temel olarak, konu Akhmetov hakkındaydı. Zelensky, cumhurbaşkanlığı sırasında kendisiyle şahsen görüştüğünü doğruladı.

9. Isıtma sezonu ve “termoform” hakkında.Tanrı her şeyin normal olmasını nasip etsin. Ama sorunlar olabilir, bazıları geçici olarak” diye mevcut ısıtma sezonunu böyle tanımladı.

Yeterince yerli kömür yok, ithalata ihtiyaç var. Öte yandan, yeterince gaz var. Elektriğe gelince, Energoatom maksimumda çalışıyor: 15 bloktan 13’ü. Ancak 2024’ten sonra Gazprom gaz geçişini durdurduğunda durum daha zor olacak. Bunun için, Ukrayna 300 milyar UAH’a mal olacak bir termal modernizasyon programı başlatıyor.” dedi.

AB, çok sayıda ülke ve kuruluş Ukrayna’ya İstanbul Sözleşmesi’ni onaylaması çağrısında bulundu

10. Yaptırımlar hakkında. “Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi güçlü bir organıdır, uçağı düşen bir pilot değil.” Zelenskiy kendisini her zaman insan olarak adlandırılamayan, daha çok “kişi” olarak adlandırılan bireylere karşı geniş çaplı yaptırımların getirildiğini açıkladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com