Türkiye, Ukrayna’nın NATO yolunda ilerleme kaydetmesini destekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, Ukrayna’nın aday statüsü ve NATO’ya daimi üyelik elde etme isteklerini desteklerken, her zaman Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğününün yanında olup Kırım’ın Rusya tarafından ilhakını tanımamaktadır.

Ukrinform ajansının verdiği habere göre, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’nın Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’ndeki (AKPM) daimi heyeti başkanı Maria Mezentseva, Ukrayna heyetinin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada:

“Faydalı görüşmeler yapıldı. Toplantımız NATO zirvesinden kısa bir süre önce gerçekleşti, bu nedenle hem genel olarak Ukrayna’nın İttifak’a üye olma olasılığı ile ilgiliydi hem de özellikle önümüzdeki günlerde Brüksel’de yapılacak toplantının bir sonucu olarak kabul edilecek olan tebliğin metni hakkındaydı.” dedi.

Ukrayna Verkhovna Rada’nın AKPM’deki daimi heyeti başkanının vurguladığı gibi, toplantı sırasında Türk tarafı, Ukrayna’nın İttifak’a katılım adayı statüsü ve daha fazla daimi üyelik elde etme çabalarına destek verdiğini ifade etti.

Görüşmede Türk Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen pozisyonların değişmezliğini, Kırım yarımadasının Rusya tarafından işgalinin tanınmamasını vurguladı.

Toplantı sırasında taraflar, AKPM’deki çalışmaları için dostane bir teşekkür alışverişinde bulundular.

Mezentseva, “Sonunda, değişikliklerle birlikte bir karar olarak Haziran ayında AKPM oturumunda oylanacak olan Kırım dosyasının desteği için teşekkür ettik.” dedi.

Ukrayna Verkhovna Rada’nın AKPM’deki daimi heyeti, Kırım’da sayıları 150’den fazla olan ve terörizm suçlamasıyla haksız yere zulme uğrayan, kayıp olan siyasi mahkumlara ithaf edilecek Haziran oturumu çerçevesinde bir eylem yapacağını belirten Mezentseva “Gerçek vakalar, soyadlar, hikayeler içeren bir eylem olacak.” dedi.

Görüşmede savunma sektörü, havacılık, polimer malzeme üretimi, teknoloji ve gemi inşasında işbirlikleri konuşuldu. Kimya endüstrisinde, nükleer fizikte, AKPM gündeminde artık bir öncelik olan dijital ve siber güvenlik alanlarında işbirliğini güçlendirme arzusu dile getirildi.

Özellikle konut inşaatı alanında Ukrayna’da başarılı bir şekilde faaliyet gösteren çok sayıda Türk şirketinin “Büyük İnşaat” devlet programına katılması dikkate alındığında, yatırım ortamının iyileştirilmesine özel önem verildi.

Toplantının ardından gazetecilerle konuşan Mezentseva, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ATO/JFO (Anti-terorist Operation Zone/Joint Forces Operation) bölgesinde anne-babası öldürülen veya yaralanan çocukların sağlıklarının iyileştirilmesi için girişiminden bahsederek, bu girişim çerçevesinde Ukrayna’dan binden fazla çocuk rehabilite edildiğini de belirtti.

7-8 Haziran’da, Verkhovna Rada’nın AKPM’deki daimi heyeti başkanı Maria Mezentseva başkanlığındaki Ukrayna heyeti Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ukrayna heyetinin bir parçası olarak Daimi Heyet üyeleri Lesya Zaburannaya, Serhiy Kalchenko ve Daimi Heyet Vekili Pavel Sushko çalışma ziyareti için Ankara’ya gittiler.

AKPM’nin yaz oturumu ise 21-25 Haziran’da Strasbourg’da yapılacak.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com