Ukrayna’da belediye başkanları ayda ne kadar kazanıyor?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna şehirlerinin belediye başkanları, milyarlarca dolarlık bütçeden ve arazi, taşkın yatakları, kıyı bölgeleri gibi tüm kaynaklardan sorumludur. Üstelik Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen maaşları çok düşük, peki ne kadar kazanıyorlar?

“Dürüstçe” halk hareketinin (Çestno, Честно) yaptığı bir çalışmada “Belediye başkanı mecliste çoğunluğa sahipse, üyeler ona ek ödenek verebilir. Ancak böyle bir çoğunluk yoksa, belediye başkanına çıplak bir ücret belirlenebilir.” dedi.

Hangi belediye başkanı ne kadar kazanıyor?

Belediye başkanının geliri, şehrin nüfusuyla yalnızca küçük bir oranla bağıntılıdır. Örneğin, Lviv belediye başkanı Andrey Sadovoy‘un ortalama kazancı 33.5 bin grivnadır, oysa milyonu aşan nüfusuyla Odessa’nın belediye başkanı Gennady Trukhanov’un maaşı ayda 23 bin grivnanın biraz altında.

Ukrayna’nın en küçük bölgesel merkezi olan Ujgorod’un belediye başkanı Bogdan Andreev, 115.5 bin kişilik bir nüfusa ait bölgeyi yönetiyor ve ayda 55.2 bin grivna alıyor. En küçük bölgesel merkezin bütçesi ise 1.4 milyar UAH.

Uzmanlar, belediye başkanlarının tüm maaşlarına ilişkin verileri analiz etti ve şehrin bütçesinin büyüklüğünün belediye başkanının ücret düzeyini hiçbir şekilde etkilemediğini tespit etti.

Örneğin, 286 bin nüfuslu ve 2.9 milyar UAH bütçeli Çernigov’un belediye başkanı Vladislav Atroshenko 63.3 bin UAH alırken, Ivano-Frankivsk’ten Ruslan Martsinkiv, neredeyse aynı göstergelerle karakterize edilen şehirde 39.2 bin UAH almaktadır. Ancak bu şehrin belediye başkanının yardımcıları ve danışmanlarının maliyeti ayda 700 bin UAH.

Tek istisna, milyonlarca Grivnası ilan eden, ancak maaşı düşük olan Kherson belediye başkanı. Bu şehir, 300 binden fazla nüfusu ve belediye başkanının mütevazı kazancıyla Ukrayna’daki tüm şehirler arasında en küçük bütçeye sahip.

Poltava belediye başkanı 48.2 bin UAH, Jitomir 29.5 bin UAH, Çernovtsi 49.4 bin UAH ve Sumi 43.9 bin UAH şeklinde maaş ile belediye başkanları da belediye başkanları arasında ortalamanın altında maaş alıyor.

Başkent Kiev’in belediye başkanı Vitaliy Kliçko‘nun maaşı ise ortalamanın biraz üstünde ve 59.5 bin UAH.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com