Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi tarihin en yüksek seviyesine ulaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Kolaj: Ukrhaber

Savaşın başından bu yana Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Savaşa rağmen Türk yatırımcılar Ukrayna’dan ayrılmadıkları gibi projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.

Türkiye Ukrayna İş İnsanları Derneği (TUİD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pehlivan iki ülke arasındaki ticaretin 2023’te 8 milyar dolarla en yüksek seviyesine ulaştığını, bunun 3 milyar dolarının ihracat olduğunu kaydetti.

Pehlivan “Cumhurbaşkanımızın 3 Şubat 2022’de, savaştan üç hafta önce Ukrayna’ya yaptığı ziyaret sırasında imzalanan ancak savaş nedeniyle parlamentolarda onaylanması geciken Türkiye ile Ukrayna arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın, Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanmasını umuyorum. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 10 milyar doları aşacak” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna ve Türkiye ekonomilerinin birbirlerine karşı rekabetçi olmadığını, tam tersine birbirini tamamladıklarını da vurgulayan Pehlivan “Ukrayna ekonomisi savaş nedeniyle yüzde 30 küçülmesine ve dış ticaret hacmi üçte bir oranında azalmasına rağmen bu yıl bir ihracat rekoru daha kırıyoruz. Bugün Türkiye, hem ihracat hem de ithalat açısından Ukrayna’da ilk üçe girdi.” dedi.

Türk inşaat şirketi Onur Grubu’nun yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan Ukrayna’nın en büyük yabancı yatırımcılarından biri olduğunu da hatırlatarak “Ülkenin inşaat alanındaki en büyük yatırımcısı burası. Şu anki yatırımları 200 milyon doları aşıyor. Üstelik bu yatırımlar sadece inşaatta değil toplam sekiz sektörde. Bu grup ülkenin geleceğine o kadar inanıyor ki, aynı anda sekiz farklı sektörde yatırımlar devam ediyor.” diye ekledi.

Türk iş dünyasının Ukrayna’daki yatırımlarının önemli bir kısmı yenilenebilir enerji alanında bulunmaktadır. Özellikle Türk şirketleri Güriş, Exim Holding ve Pekingtaş Enerji şirketleri bu alanda çalışmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com