Ukrayna ve Türkiye yakın gelecekte serbest ticaret anlaşmasını onaylamaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna ve Türkiye, savunma sektöründeki iş birliğinin devamına ilişkin mutabakat zaptı imzalayacak

Ukrayna ve Türkiye hükümetleri yakın gelecekte serbest ticaret anlaşmasını onaylamaya hazır. Anlaşma 2024’ün başlarında yürürlüğe girecek ve iki ülke arasında gümrüksüz veya kısmen gümrüksüz ticaret için yeni fırsatlar açacak.

Ukrayna Ekonomi Bakanlığı basın servisinin haberine göre, Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı – Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko ile Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni atanan Büyükelçisi Mustafa Levent Bilgen arasındaki görüşmede bu konu görüşüldü.

Sviridenko “Böylece anlaşma, onay sürecinin tamamlanmasının ardından 2024 yılı başında yürürlüğe girecek ve iki ülke arasında gümrüksüz veya kısmen gümrüksüz ticaret için yeni fırsatlar açacak.

Serbest ticaret anlaşması aynı zamanda lojistik konusunu da basitleştirecek, savaş koşullarında Ukrayna ticaretinin gelişmesine katkıda bulunacak ve aynı zamanda Türkiye’den gelen şirketlere Ukrayna’da yeni ufuklar açacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca tahıl piyasasında küresel ve ikili ticareti görüşmek üzere bir tahıl çalışma grubu kuracağız. Ukrayna, küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir faktör olan tahıl ihracatı girişiminin korunmasında Türkiye’nin katılımına büyük değer veriyor” dedi.

Taraflar ayrıca ekonomik işbirliğinin genişletilmesi, özellikle ekonominin öncelikli sektörlerinde ortak projelerin oluşturulması konularında yapıcı bir diyaloğa da hazırlar. İyileşme ve özel yatırım çekme açısından stratejik açıdan önemli sektörler şöyle belirlendi: savunma, tarımsal üretim ve işleme, yenilenebilir enerji, gaz üretimi ve depolama, yeşil metalurji, yeşil ulaşım, sağlık ve ilaç.

Sviridenko “Ukraynalı girişimciler uluslararası ortaklarla ortak iş kurmaya hazır. Bu nedenle Hükümet, Ukrayna’nın savaş sonrası yeniden inşası da dahil olmak üzere ek kaynakları çekmek için her fırsatı kullanıyor. Ayrı bir önemli alan insani mayın temizlemedir. Mayınlardan arındırmak için ağır araçlara, eğitime, toprağımızı mümkün olan en kısa sürede temizlemeye yardımcı olacak her şeye ihtiyacımız var. İşbirliğine açığız ve uluslararası iş dünyasının Ukrayna’ya gelmesini teşvik ediyoruz” diye ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com