Avrupa Konseyi, Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılımına ilişkin müzakerelerin başlatılmasına karar verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Avrupa Birliği

Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Konseyi’nin Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılımı konusunda müzakerelere başlama kararı aldığını duyurdu.

X (Twitter) üzerinde bir mesaj paylaşan Michel “Avrupa Konseyi, Ukrayna ve Moldova’nın katılımına ilişkin müzakerelerin başlatılmasına karar verdi. Avrupa Konseyi, Gürcistan’a da aday statüsü verdi. AB, üyelik kriterlerine gerekli uyum derecesine ulaşıldığı anda Bosna-Hersek ile müzakerelere başlayacak ve komisyonu böyle bir kararın alınması amacıyla Mart ayına kadar bir rapor sunmaya davet etti ” diye yazdı.

Fotoğraf: .president.gov.ua

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, Avrupa Konseyi’nin Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerini başlatma kararını “Avrupa, Ukrayna ve Moldova için bir gurur anı” olarak nitelendirdi.

Avrupa Konseyi’nin kabul ettiği karar hakkında “Bu, Avrupa için bir gurur anıdır. Ukrayna için. Moldova için. Değerlerimiz için mücadele eden herkes için. Avrupa’ya umut ışığı olarak bakan herkes için. Sözlerimizi tuttuk. Tarih yazdık. Şimdi de birlikte geleceği yazacağız.” diye yazdı.

Ukraynalı yetkililer bu karar üzerine ne dedi?

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Birliği’nin Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılımına ilişkin müzakereleri başlatma kararında çalışan herkese teşekkür ederek “Ukrayna ve Moldova’nın AB’ye katılımı konusunda müzakerelerin başlatılması kararı var. Bunun için çalışan herkese teşekkür ediyorum, yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum. Her Ukraynalı erkek ve kadını tebrik ediyorum. Tüm Moldova’yı ve sizi, Maye’yi kişisel olarak kutluyorum.Tarihi, özgürlük için savaşmaktan asla yorulmayanlar yazar.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna Başbakanı Denis Shmigal, Avrupa Konseyi’nin Ukrayna ile Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin müzakereleri başlatma kararının, ülkenin yürütmekte olduğu reformları son derece takdir ettiğini açıklayarak “Tarih gözlerimizin önünde yazılıyor. AB liderleri, AB’ye katılımımız konusunda Ukrayna ile müzakerelere başlama kararı aldılar. Bu kararla Avrupa Birliği de son yıllarda yaptığımız reformları ve tüm tavsiyelerin uygulanmasını büyük takdirle karşıladı. Önümüzdeki yol kolay değil. Birlik içindeyiz ve bu yolu mümkün olan en kısa sürede geçmeye hazırız.” diye yazdı.

Başbakan ayrıca Ukrayna’nın AB üyesi olacağına olan güvenini de dile getirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna’nın AB’ye katılımına ilişkin müzakerelerin başlatılması kararının Ukrayna ve tüm Avrupa için yeni bir başlangıç olduğunu söyleyerek “Ne tarihi bir gün! Bir duygu hakim: Hiçbir şey boşuna değildi. Ukrayna’nın AB’ye katılımına ilişkin müzakerelerin başlatılması kararı, Ukrayna ve tüm Avrupa için yeni bir başlangıçtır. AB’ye ve tüm liderlere, bu tutumlarını sürdürdükleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca Moldova ve Nick Popescu’yu da tebrik ediyorum” diye yazdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com