Stoltenberg: Putin’in kazanmasına izin veremeyiz, bu NATO’yu daha savunmasız hale getirir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının ne kadar süreceği konusunda spekülasyon yapmak niyetinde değil, ancak NATO’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kazanmasına izin vermeyeceğine dair güvence verdi: bu sadece Ukrayna için bir felaket olmayacak, aynı zamanda NATO’yu daha da savunmasız hale getirir.

Stoltenberg Çarşamba günü Brüksel’de NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında “Savaşın ne kadar süreceği konusunda spekülasyon yapmayacağım ama sadece iki şey söyleyeceğim. Birincisi, Ukrayna’yı ne kadar sürerse sürsün desteklemeye hazırız. Başkan Putin’in kazanmasına izin veremeyiz. Bu bir felaket olur ve Ukraynalılar için bir trajedi, ama aynı zamanda biz NATO müttefiklerini daha savunmasız hale getirecek, çünkü o zaman Başkan Putin’in hedeflerine askeri güç kullanarak ulaşabileceği dersi alınacak ve bu sadece onun için değil, dünyanın dört bir yanındaki otoriter liderler için de öğrenilmiş bir ders olacak.” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı: Ukrayna’nın restorasyonuna giden yol AB’ye giden yoldur

Dikkat çektiği ikinci nokta, “tüm savaşlar müzakere masasında biter” idi. Genel Sekreter, “Aynı zamanda, Ukrayna’nın müzakere masasında ne elde edebileceğinin tamamen savaş alanında ne elde edebileceğine bağlı olduğunu biliyoruz.” diye ekledi.

Bu bağlamda, Ukrayna’ya askeri destek sağlayan NATO müttefiklerinin “Ukrayna’nın kabul edebileceği sonucu en üst düzeye çıkarmaya ve elde edilebilecek zamanı en aza indirmeye” çalıştıklarını kaydetti. Stoltenberg, “Ukrayna savaş alanında ne kadar güçlüyse, Ukrayna’nın Avrupa’da egemen ve bağımsız bir devlet olarak kazanmasını garanti edecek siyasi bir çözüme o kadar erken ulaşılacaktır.” dedi.

Savaşların “doğaları gereği tahmin edilemez” olduğunu kaydeden Stoltenberg “Ancak son haftalarda ve aylarda gördüğümüz şey, Ukraynalıların önemli ilerleme kaydettiği ve her şeyden önce Rus işgalci güçlerini kuzeyden, Kiev çevresindeki bölgeden dışarı atmayı ve ardından Donbass’taki Rus saldırısını durdurmayı başardıklarıdır. Bu, saygı duyduğumuz Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Ukrayna halkının ve onların liderliğinin ve müttefiklerinin desteğinin cesaretinin mükemmel bir örneğidir. Bu başarı için kritik” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com