Avrupa Komisyonu Başkanı: Ukrayna’nın restorasyonuna giden yol AB’ye giden yoldur

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’yı gelecekte Avrupa Birliği üyeliğine götürecek olan toparlanma ve reformu desteklemenin ana hatlarını çizdi.

Berlin’de, Ukrayna’nın Restorasyonu, Yeniden İnşası ve Modernizasyonu Konulu Uluslararası Uzmanlar Konferansı’nın açılışını yapan Von der LeyenBugün Ukrayna’ya desteğimizi nasıl daha da genişleteceğimizi, bu harika ülkenin yeniden inşası sürecini nasıl planlayacağımızı konuşacağız. Burada üç önemli nokta var. Bunların ilki, Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu desteği kısa vadeli destekten uzun vadeli olarak bir an önce alabilmesini sağlamalıyız. İkincisi, bu desteğin geniş ve kapsayıcı olması için doğru mimariye ve yapıya ihtiyacımız var. Üçüncüsü, Ukrayna’nın Avrupa Birliği yolunda aday statüsüne sahip olması nedeniyle, bu kurtarma çabalarını Ukrayna’nın AB’ye giden yolu çerçevesinde değerlendirmeliyiz.” diye ekledi.

Von der Leyen, kısa vadeli perspektifte Ukrayna’ya yardım sağlanması konusuna ayrıntılı olarak değinerek, devletin maaş, emekli maaşı ve diğer ödemelerin hesaplanmasında mevcut hayati faaliyetlerinin sağlanması ihtiyacına değindi. Ayrıca altyapıyı, okulları restore etmek ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yardım sağlamak için Avrupa Komisyonu’nun katılımıyla bir projenin başlatılacağını da bildirdi.

ABD Barış Enstitüsü, Rusya’nın Ukrayna’ya vereceği tazminatı 1 trilyon dolar olarak tahmin etti

İkinci nokta hakkında konuşurken, Lugano’daki uluslararası konferans sırasında Ukrayna’ya yardım sağlama ilkelerinin – sözde Lugano ilkelerinin – belirlendiğini hatırlatarak ülkeyi restore etme çabalarına odaklandı. Bunlar arasında, von der Leyen reform yönelimi, süreç şeffaflığı, hukukun üstünlüğü ve istikrar olarak adlandırılmıştır. Avrupa Komisyonu Başkanı, “Bunlar, iyileşme sırasında dikkate alınması gereken ilkeler ancak onları hayatla doldurmamız gerekiyor. Bunun için zamanımızın en iyi beyinlerine ihtiyacımız var ve bunun için burada toplandık” dedi.

Ukrayna’daki yıkımın ölçeğinin benzeri görülmemiş olduğunu vurgulayan Von der Leyen, “Dünya Bankası bu yıkımı 350 milyar avro olarak tahmin ediyor. Hep birlikte çalışmalıyız… ve mümkün olduğunca çabuk… Bu beni Ukrayna’nın başrol oynayacağı son noktaya getiriyor.” diyerek “Bu bizim için önemli, çünkü yaptığımız her şey, geleceği hakkında net bir vizyona sahip olan Ukrayna’nın AB’ye üye olmaya karar vermesi umuduna dayanıyor. Aday statüsü aldı. Ve bu restorasyon sayesinde, Ukrayna yatırımlar, reformlar alacak – tüm bunların tek amacı Avrupa’nın eşit bir üyesi olmak – dijital, istikrarlı yasalar, yeni kurumlar, hukukun üstünlüğü, yolsuzlukla mücadele ve Avrupa’nın başarısı olacak. İyileşmenin yolu, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne, vizyonuna giden yoludur, hedefimiz bu :Ukrayna’nın refah içinde yaşayan modern bir Ukrayna olması. Ve bunun için bize ihtiyacınız var.” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Avrupa Komisyonu Başkanı yaptığı konuşmada, Ukrayna’daki yatırımların “ortak değerlere” yapılan yatırımlar olduğuna olan inancını dile getirdi. “Biz – dünyanın demokratik ülkeleri – değerlerimiz için bir aradayız ve bağımsızlıkları ve uluslararası hukuk için savaşan Ukrayna ve Ukraynalıları destekliyoruz ve onları sonuna kadar destekleyeceğiz. “ diye devam etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com