The Washington Post: ABD, Ukrayna’nın Moskova’yı bombalamasına izin vermedi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Ukrayna askeri istihbaratı, 24 Şubat’taki topyekun işgalin yıldönümünde Moskova’ya büyük bir saldırı hazırlıyordu, ancak bu planlar ABD’nin ısrarıyla iptal edilmek zorunda kaldı. The Washington Post, bu bilgilerin internete sızan Pentagon belgelerinden birinde yer aldığını yazdı.

Gazetede, Rus başkentine yönelik saldırıların, İstihbarat Ana Müdürlüğü tarafından daire başkanı Kirilo Budanov’un emriyle hazırlandığı iddia ediliyor.

Yayın, “Tümgeneral Kirilo Budanov, subaylarından birine 24 Şubat’taki kitlesel saldırılara hazırlanmak için … her şey GUR’un emrinde olacak şekilde talimat verdi.” diye yazdı.

Ayrıca gizli Pentagon belgeleri, Ukrayna istihbaratının Rusya’nın Karadeniz’deki en önemli limanı olan Novorossiysk kentini vurma olasılığını değerlendirdiğini iddia ediyor.

Belgelerden, GUR’un Washington’un talebi üzerine Moskova’ya yönelik “saldırıları ertelemeyi kabul ettiği” anlaşılıyor. Washington’un bu saldırılara Kremlin’den aşırı agresif bir yanıt gelmesinden korktuğu kaydedildi.

Yayında “Düşmanlıkları Rusya topraklarına aktarmaya çalışan Ukrayna, bazen çatışmanın tırmanarak Amerikan ve Rus birlikleri arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşmesinden sürekli olarak kaçınmaya çalışan ABD tarafından engelleniyor” diye belirtildi.

Özellikle Amerikalılar, Vladimir Putin’in bu tür saldırıları büyük bir tehdit olarak görmesinden ve taktik nükleer silah kullanımına başvurmasından korkuyor. Ayrıca Washington, Rusya’ya yönelik büyük çaplı saldırıların ardından Çin’in saldırgana daha aktif bir şekilde yardım etmeye başlayabileceğinden korkuyor.

Ayrıca yayın, sızan belgelere atıfta bulunarak, GUR’un Mali’deki “Wagner grubu” üyelerine karşı saldırılar hazırladığı iddia ediliyor. Bunun ise mevcut durumu bilinmiyor.

Belgeler ayrıca GUR’un Kürtleri kullanarak Suriye’deki Rus güçlerine yönelik gizli saldırı planları geliştirdiğini iddia ediyor. Bu operasyonun Zelenskiy tarafından engellendiği iddia edildi.

Gazete, “Washington ve Avrupa’daki yetkililer, kendi görüşlerine göre çok ileri giden, toprakları dışındaki saldırılar nedeniyle Ukrayna’ya bir uyarı yayınladı.” diye belirtti.

Budanov Rusya’da gıyabında tutuklandı

Geçen hafta, bir Moskova mahkemesi GUR başkanı Kirilo Budanov’u gıyabında tutukladı. Ayrıca uluslararası aranan adam ilan edildi. Kırım Köprüsü’ndeki patlamayı organize etmekle suçlanıyor. Budanov ise Rusya’nın çalışmalarına verdiği tepkiden memnun olduğunu söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com