Ukrayna’nın yolsuzlukların en fazla olduğu üç bölgesi belli oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da savaştan sonra ikinci büyük sorun yolsuzluk (anket)

Yolsuzluğu Önleme Ulusal Ajansı’na (NAZK) göre geçen yıl, Yolsuzluk Failleri Siciline 2021’e kıyasla %65 daha az kişi girdi.

Opendatabot verilerine göre Lviv Oblastı, Ukrayna’nın yolsuzluğun en fazla olduğu bölgeleri sıralamasında birinci sırada yer aldı. Bunu Kiev Bölgesi ve Odessa Bölgesi takip ediyor.

NAZK’a göre geçen yıl Yolsuzluk Failleri Siciline 2 bin 420 kişi dahil oldu. Bu, savaş öncesi 2021 yılına göre %65 kadar daha az. 2021 yılında listeye yaklaşık 7 bin giriş olmuştu.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Son üç yılda verilen cezalarda Lviv bölgesi lider konuma geldi. Büyük savaşın başlangıcından bu yana kayıtların sayısı da azaldı: 2021’de 537 iken geçen yıl 192 oldu.

2021 yılında yolsuzluk yapanlar siciline çoğunlukla beyanlara ilişkin ihlaller (mahkumiyetlerin %75.9’u) sebebiyle girildi. 2023 yılında bu tür vakaların payı %1.6’ya düştü. Bunun sebebi, büyük savaşın başlangıcından bu yana NAZK’ın yetkililerin beyanlarını kontrol etmemesi ve beyanların sunulmasının zorunlu olmamasıdır.

Dolayısıyla, 2022-2023’te en fazla sayıda kişi, eylemleri veya eylemsizlikten ötürü yasadışı menfaat teklifi veya vaadi sebebiyle kayıtlara girdi: vakaların oranı sırasıyla %38.2 ve %53.1.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com