Almanya, yeni bir Patriot sistemini acil olarak Ukrayna’ya verecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg: Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemlerinin tedariki için NATO onayı gerekmiyor

Almanya’nın acilen bir Patriot hava savunma sistemini Ukrayna’ya devretme kararının ardından Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın ortak devletlerinin diğer liderlerini de bu örneği takip etmeye çağırdı.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile “verimli” bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek Ukrayna’ya yeni bir Patriot sistemi ve mevcut hava savunma sistemlerini tamamlayacak füzeler sağlama kararı sebebiyle Şansölye’ye teşekkür etti.

Almanya, Ukrayna’ya Patriot hava savunma sisteminin üçüncü kompleksini, 8 fırlatıcıya kadar, bir radar ve bir kontrol merkezi sağlayacak. Ülke ayrıca hava savunma sistemleri için füzeler de transfer edecek, böylece Ukrayna’nın sahip olduğu diğer bataryalar da donatılacak.

Almanya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik hava saldırılarının sayısının daha da artmasıyla bağlantılı olarak, Alman hükümeti Ukrayna hava savunmasını daha da güçlendirmeye karar verdi” denildi.

Daha önce Ukrayna’nın Bundeswehr’den iki Patriot ateşleme sistemi aldığı biliniyor.

Mesajda, “Almanya’nın elindeki sistemlerle müttefik olarak tüm yükümlülüklerimiz yerine getirilebilir, aynı zamanda hızlandırılmış ikame ve yeni tedarik için gerekli tüm önlemlere derhal başlanacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca Bundeswehr depolarından transferin “hemen” başlayacağını da belirttiler.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, üçüncü Patriot uçaksavar füze sisteminin Ukrayna’ya devredilmesine ilişkin yorumda bulunurken, “Ukrayna’ya destek sağlarken, kendi operasyonel hazırlığımız açısından haklı gösterilebilecek kadar ileri gidiyoruz” dedi.

Ona göre, Rusya’nın Ukrayna şehirlerine ve ülkenin altyapısına yönelik terörü “ölçülemez acılara neden oluyor.”

Pistorius, “Rus terörü aynı zamanda halkın enerji arzını da tehdit ediyor ve Ukrayna silahlı kuvvetlerinin operasyonel hazırlığı için hayati önem taşıyan endüstriyel tesisleri yok ediyor.” diye ekledi.

Aynı zamanda Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Patriot’un Almanya’dan transferine yanıt verdi.

Zelenskiy “Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile önemli ve verimli bir görüşme yaptık. Ukrayna’ya ek bir Patriot sistemi ve mevcut hava savunma sistemlerini tamamlayacak füzeler sağlama kararından dolayı Şansölye’ye minnettarım. Bu, liderliğiniz için teşekkür ederim. Bizim için kritik bir zamanda Ukrayna’ya verilen desteğin gerçek bir tezahürüdür” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com