ABD, Ukrayna’ya ihaneti sebebiyle dünyadaki müttefiklerinin güvenini hızla kaybediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: wikipedia.org

Askeri-analitik portal Defense Express, dünya liderlerinin son açıklamalarını analiz ederek Avrupa ve Asya’nın, Amerika Birleşik Devletleri’nin ortağını silahlarla bile destekleyemediğini açıkça gördüğünü yazdı.

ABD’nin, kritik bir anda Ukrayna’ya silah tedariği sağlayamadığı için stratejik ortaklarının güvenini hızla kaybettiğini belirten Defense Express “ABD’nin Ukrayna’ya yardım sağlamayarak güvenliğin garantörü olma konumunu yok ettiği gerçeği, şimdiden açıkça ortaya çıkmakla kalmıyor. Bu durum, en yüksek devlet yetkilileri düzeyinde mümkün olduğunca kamuoyuna açık hale geliyor.” şeklinde yazdı.

Analistlere göre bu bağlamda Washington için ilk alarm zili, Avrupa diplomasisi başkanı Josep Borrell’in yakın zamanda Avrupa Forumu’nda yaptığı konuşma olmalı. Borrell, özellikle Avrupa Birliği’nin artık Avrupa güvenliğinin garantörü olarak ABD’ye güvenemeyeceğini, 75 yıllık savunma yeteneği paradigmasının gözlerimizin önünde çökmekte olduğunu ifade etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

İkinci benzer sinyal, önceki gün ABD’nin dünyanın bir başka kilit bölgesindeki stratejik müttefiki Japonya’nın bir temsilcisi tarafından dile getirildi. 11 Nisan’da doğrudan Kongre’de konuşan Japonya Başbakanı Fumiyo Kişida, Amerikalı kongre üyelerinin gözlerinin içine bakarak “ABD’nin liderliği olmadan yapamayız. ABD’nin desteği olmadan Ukrayna’nın umutları Moskova’nın baskısı altında ne kadar korunacak? Hint-Pasifik bölgesi, ABD’nin desteği olmadan daha ne kadar sert gerçeklerle yüzleşecek? ABD’nin varlığı nerede?” diye sordu.

Defense Express’in belirttiği gibi sadece Japonya değil, Güney Kore ve Tayvan da Ukrayna’daki durumu yakından izliyor.

Yayın “Eğer ABD silah yardımının istikrarını bile sağlayamıyorsa, o zaman Çin ya da Kuzey Kore’nin saldırısı durumunda durumun tekrarlanmayacağına dair umut nedir? Japonya, Güney Kore ve Tayvan ise ABD’nin bir miktar daha fazla katılımını bekliyor. Bu süreç silah göndermekten daha önemli” diye belirtiyor.

Ukrayna’ya Amerikan silahlarının tedarikiyle ilgili sorunlar

ABD Kongresi Ekim ayından bu yana Ukrayna’ya yönelik yeni bir büyük ölçekli askeri yardım programını kabul edemedi ve bu, özellikle Ukrayna ordusunun savaş alanındaki durumunu büyük ölçüde kötüleştiriyor.

Cumhuriyetçilerin yardımı engellemesine rağmen Beyaz Saray, Kiev’i desteklemek için alternatif seçenekler aramaya bile çalışmıyor. Biden’ın kesinlikle bir “B Planı” yok .

Bazı analistler Joe Biden’ın Ukrayna’nın askeri sorunları konusunda Donald Trump ile aynı sorumluluğu taşıdığına inanıyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com