Volker: ABD’nin Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık yardımı Nisan’da onaylanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Pentagon, Ukrayna'ya 275 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi açıkladı

Amerikalı diplomat, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Ukrayna’dan sorumlu eski özel temsilcisi Kurt Volker, ABD’nin Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık ek yardımının bu yılın nisan ayında onaylanacağını düşündüğünü söyledi.

Volker “Ukrayna’ya ek yardımın 61 milyar olacağını düşünüyorum. Bu ay da onaylanacağına inanıyorum. Daha önce yanılmıştım. Tekrar yanılmaya hazırım. Ama hatırlarsınız, geçen Mayıs ayında burada, Kiev’deydim. Bana yönetimin 15 milyarlık talebi soruldu, ben de dedim ki: hayır 60 olacak, çünkü kimse bu konuda iki kez oy vermek istemez” dedi.

Volker, Washington’un Ukrayna’ya yapılacak yardımı onaylatmak ve ardından başkanlık seçimiyle ilgilenmek istediğini de sözlerine ekleyerek “Bunu başarmak ve ardından başkanlık seçimleri yapmak istiyoruz. 60 milyar olacak ve yalnızca bir kez oylanacak, ardından başkanlık seçimleri yapacağız” dedi.

Volker aynı zamanda ABD Temsilciler Meclisi üyelerinin yüzde 80’inin Ukrayna’ya yapılacak yardımı desteklediğini de sözlerine ekleyerek “Bunun nedeni basit bir matematik. Hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Temsilciler Meclisi’nin yüzde 80’i Ukrayna’ya yapılan yardımı destekliyor. Bunun gerçekleşmesini istiyorlar. Tasarıyı Meclis’e getirirseniz üç yüz ile üç yüz elli oy arasında bir miktar alacaksınız.” diye vurguladı.

ABD’den Ukrayna’ya yardım

ABD birkaç aydır Ukrayna’ya neredeyse hiçbir askeri yardım sağlamadı. Bunun nedeni Kongre’nin yeterli finansmana sahip bir yasa tasarısını geçirmemesi oldu.

Şubat ayında ABD Senatosu, Ukrayna’ya yaklaşık 60 milyar dolar yardım tahsis edilmesini öneren bir belgeyi onayladı. Ancak tasarı Temsilciler Meclisi’nde “sıkışmış durumda”.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, girişimi oylamaya sunmayı reddediyor. Başta kredi yardımı olmak üzere tasarının bazı hükümlerinin değiştirilmesini öneriyor.

Politico geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ukrayna için para içeren bir yasa tasarısının desteklenmesi konusunda Johnson ile görüştüğünü yazdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com