Hollanda, Ukrayna’ya askeri yardım için 1 milyar avro ve yeniden inşa için 400 milyon avro daha ayırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Hollanda, Ukrayna'ya 2024 yılı için ek olarak 2 milyar avroluk askeri yardım tahsis etti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Hollanda’nın ikili güvenlik anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerin yanısıra Ukrayna’ya 1 milyar avro askeri yardım ve yeniden inşa için 400 milyon avro tahsis ettiğini söyledi.

Zelenskiy, “Başbakan Mark Rutte, sadece bir telefon görüşmesinde, Hollanda’nın Ukrayna’ya askeri yardım için bir milyar avro ve yeniden inşa için 400 milyon avro daha tahsis ettiğini duyurdu. Bu, ikili güvenlik anlaşmamız çerçevesindeki yükümlülüklere ektir.” diye yazdı.

Zelenskiy, Hollanda başbakanı ve tüm Hollanda halkına teşekkür etti.

Rutte, Hollanda’nın 2024 yılında Ukrayna’ya 1 milyar avroluk ek askeri yardım sağlayacağını, 2025 yılı için de savunma alanına destek için 3 milyar avro tahsis edeceğini söyledi.

Görüşmede ortaklarla topçu, mühimmat ve hava savunma sistemlerine mermi tedarikinin hızlandırılması konusunun tartışıldığını belirten Zelenskiy “Lahey’deki ‘Ukrayna İçin Adalet Konferansı’ ve sonuçlarına göre belirlenen ‘Tazminat Kaydı’nın başlatılmasından dolayı teşekkür ettim. İsviçre’deki Barış Zirvesi hazırlıklarından bahsetti ve Hollanda’yı katılmaya davet ettim. Bu etkinliğin mümkün olduğu kadar çok ülke tarafından desteklenmesini sağlamak için gerekli çalışmaları da görüştük.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Rutte X sosyal ağında “Hollanda bu yıl askeri destek için ek 1 milyar avro tahsis edecek. Bu, hükümet tarafından halihazırda harcanması kararlaştırılan 2 milyar avroya ek olacak. Ayrıca gelecek yıl askeri destek için 3 milyar avro ayırmaya karar verdik.” diye yazdı.

Ayrıca Başbakan’a göre Hollanda, “Ukrayna ekonomisini desteklemek ve hayati enerji altyapısını onarmak için 400 milyon avro” ayıracak.

Rutte, Hollanda’nın başta Danimarka ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere uluslararası ortaklarıyla birlikte Ukrayna’ya daha fazla mühimmat ve hava savunma ekipmanının hızlı bir şekilde teslim edilmesi için çaba göstermeye devam ettiğini hatırlattı.

Mart ayı başında Hollanda, Ukrayna ile 10 yıllık ikili güvenlik anlaşması imzaladı. Rutte’ye göre Hollanda, Ukrayna’ya “tüm savunma işbirliği yelpazesinin yanı sıra iyileşme, yaptırımlara destek ve adalet mücadelesi alanlarında” yardım ve destek sağlayacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com