WSJ: Biden’in Ukrayna’daki savaşı bitirme planı Trump’un planı ile benzer

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
WSJ: Biden'in Ukrayna'daki savaşı bitirme planı Trump'un planı ile benzer

ABD seçimini kim kazanırsa kazansın, Avrupa, Amerikan liderliğinin zayıflayacağı bir döneme hazırlanıyor olabilir.

Wall Street Journal gazetesinde Holman W. Jenkins tarafından yazılan makalede Amerika Başkanı Joe Biden‘in, Vladimir Putin kendi sınırları dışındaki savaş kötü gittiği için küresel intihara kalkışabilirmiş gibi (ABD Irak’ta nükleer silahlara mı başvurdu?) gerilimin tırmanmasından korkarak sürekli olarak Ukrayna’nın talep ettiği silahları sağlamayı reddettiği belirtildi. Putin’in başarısızlık karşısında şaşkınlığa uğradığı ilk günlerde Biden’in daha maceracı olması gerektiğini belirten yazar Biden’ın politikalarının şüphe uyandıracak kadar yavaş olduğunu belirterek belki de ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan‘ın ana talimatının Ukrayna’daki savaşı Amerikalı seçmen profilinde düşük tutmak olduğunu belirtti.

Makalede şöyle denildi:

“Kore tarzı donmuş bir senaryo, Biden’ın başından beri hedefi olabilir. Şimdi, Donald Trump‘ın aslında aynı şeyi söyleyen ‘gizli’ planını detaylandıran bir Washington Post raporu geliyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Putin’in durumu zayıf. Askerleri kötüye kullanıyor ve seferberlik yoluyla şehirli elitlere dokunmayı reddediyor. Kremlin’in bütçesi, çabalarının bu yıl zirveye ulaşacağını gösteriyor. Kolektif Batı’nın da zayıf olduğu ortaya çıkıyor. NATO ittifakı, Putin’i daha fazla ilerleme umudundan mahrum bırakacak büyük ama uygun fiyatlı bir çek yazarak savaşı yarın durdurabilir.

Bu durumda, biraz basit bir şekilde ifade etmek gerekirse, Trump yüksek risk ve yüksek ödül, Biden ise düşük risk ve düşük ödül anlamına geliyor. Aslında her iki durumda da iyi bir şey görmek zor.

Amerika’nın son savaşları ele alış biçimi seçmenler arasında güven uyandırmakta başarısız oluyor. Avrupa ülkeleri ve Ukrayna’nın müttefikleri, ABD’nin büyüyen küresel tehditler karşısında liderlik sağlayamayacağı uzun bir döneme hazırlıklı olmalıdır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com