Stoltenberg, müttefik ülkelere Putin’in Ukrayna’yı yenmesini engelleme çağrısında bulundu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg: Ukrayna'ya AB üyeliğine aday statüsü verilmesi NATO üyeliği tartışmalarını etkiliyor

NATO Genel Sekreteri Ukrayna’ya eskisinden daha fazla yardım çağrısında bulunarak Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı savaşı kazanmasına izin verilemeyeceğini vurguladı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Brüksel’deki bir brifingde “Ukraynalıların cesareti tükenmiyor. Cephaneleri tükeniyor. Birlikte Ukrayna’ya ihtiyacı olanı verme kapasitesine sahibiz. Şimdi bunu yapacak siyasi iradeyi göstermeliyiz. Tüm müttefikler ‘daha derine inmeli’ ve hızla teslim etmelidir. Gecikmenin her günü Ukrayna’daki savaş alanında gerçek sonuçlar doğuruyor. Putin’in kazanmasına izin vermek büyük bir tarihi hata olacaktır. Otoriter liderlerin güç kullanmasına izin veremeyiz. Bu hepimiz için tehlikeli olacaktır.” diye vurguladı.

Ona göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO’nun kapılarını kapatmak için savaşı başlattı ancak Finlandiya ve İsveç’in İttifak’a üye olması nedeniyle başarısız oldu. Aynı zamanda Ukrayna NATO üyeliğine eskisinden daha da yakınlaştı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’nın daha önce aldığından daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Stoltenberg NOTO müttefiklerinin Ukrayna’nın aldığı tüm askeri desteğin %99’unu sağladığını söyleyerek NATO’nun 2023 yılında Ukrayna’ya topçu ve mühimmat, tank ve zırhlı personel taşıyıcıları, devriye botları, hava savunma sistemleri, helikopterler, insansız hava araçları ve radarlar dahil olmak üzere benzeri görülmemiş düzeyde destek sağlamaya devam ettiğini hatırlattı.

Stoltenberg, “İlk defa bazı müttefikler uzun menzilli sistemler de gönderdiler; İngiliz Storm Shadow füzeleri ve Fransız Scalp füzeleri. Ve müttefikler F16 uçağı göndermeyi kabul etti.” dedi.

Buna ek olarak müttefiklerin, Hava Savunma Sistemleri, Topçular ve İnsansız Hava Araçları için Yetenek Koalisyonları oluşturmak üzere bir araya geldiklerini, Ukrayna ile güvenlik işbirliğine ilişkin ikili anlaşmalar imzaladıklarına da değinen Stoltenberg, “NATO müttefiklerinden gelen benzeri görülmemiş yardım, Ukrayna’nın bağımsız ve egemen bir devlet olarak hayatta kalmasına yardımcı oldu, ancak Ukrayna’nın daha da fazla desteğe ihtiyacı var.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com