Çernobil’deki orman yangını söndürülemiyor: Pripyat’a ulaştı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Çernobil nükleer santralinin dışlama bölgesindeki devam eden yangın Pazartesi öğleden sonra itibariyle eski yerleşim yeri olan Pripyat’a ulaştı.

Dışlama bölgesi yönetiminden Yaroslav Emelianenko yangının ayrıca Podlesniy radyoaktif atık depolama tesislerine ve Çernobil nükleer santralinden yaklaşık 2 km mesafeye yaklaştığını da belirtti.

Emelianenko kendi Facebook hesabından yazdığı bir mesajda “Durum kritik. Bölge yanıyor. Yerel makamlar her şeyin kontrol altında olduğunu bildiriyor, ancak aslında yangın hızla yeni bölgeleri ele geçiriyor … Şimdi ateş Pripyat’a ulaştı ve doğrudan en yüksek radyoaktif bölge olan Çernobil bölgesinden ve atıkların toplandığı Podlesniy radyoaktif atık depolama tesislerinden sadece iki kilometre uzakta.” dedi.

Çernobil yangınlarının onuncu günde de söndürülmeye devam ettiği ve itfaiyenin çalışmalarına rağmen yangının rüzgar nedeniyle yayılmaya devam ettiğini vurgulayan Emelianenko “ve şimdi Pripyat şehrine ve Dışlama Bölgesi’nin tehlikeli alanlarına doğru gidiyor.” dedi.

Yangınları haritada gösteren NASA FIRMS kaynağındaki uydu haritasına göre, https://firms.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#z:14;c:30.1,51.4;d:2020-04-12 ), yangın, Çernobil nükleer santraline yaklaşık 500 m. mesafededir.

Aynı zamanda, Ukrayna Devlet Acil Servisi, 13 Nisan Pazartesi günü, Devlet Acil Servisi’nin Dışlama ve Koşulsuz (Zorunlu) Yeniden Yerleşim Bölgesinde saat 13: 00’ten itibaren, orman muhafızlarıyla birlikte, yangınları söndürmeye devam ettiklerini açıkladı.

Ayrıca, Devlet Acil Servisi’ne göre, Kiev ve Kiev bölgesindeki radyasyon normal sınırlar içindedir.

“Dışlama ve koşulsuz (zorunlu) yer değiştirme bölgesinde, eşdeğer gama radyasyon dozunun güç seviyeleri değişmemiştir (Çernobil – 0.020 mR / saat, kabul edilebilir 0.055 mR / saat seviyesi)” denildi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com