Galuşçenko: Ukrayna’nın Rus gazının geçişine devam etme niyeti yok

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Rus gazının Avrupa’ya transit geçişine ilişkin sözleşmeyi uzatma niyetinde değil. Aynı zamanda Avrupalı şirketler, Rusya’dan Ukrayna toprakları üzerinden aldıkları bu hacimdeki gazın tamamını Ukrayna gaz depolama tesislerinde depolayabilir.

Enerji Bakanı German Galuşçenko Ukrinforma ile röportajındaHiçbir şey değişmedi. Ukrayna’nın bu sözleşmeyi uzatmaya niyeti yok. Bunu ancak tekrarlayabiliriz” dedi.

Bakana göre, Ukrayna bu konuda daha önce de net bir açıklama yapmış, Avrupa Enerji Komiseri Kadri Simson da “bu geçişe ihtiyaç görmediklerini” ifade etmişti.

Ayrıca sözleşmenin Gazprom ile değil de “bir Avrupa ülkesi veya şirketiyle” uzatılıp uzatılamayacağı konusunda da yorum yapan Galuşçenko. “Bu tartışmalar uzun süredir devam ediyor, ancak bugün bu konuda bir anlaşmaya varılmadı. Bir şey hakkında konuşmak için bir konuşma konusunun olması gerekiyor. Ve bugün böyle bir şey yok” dedi.

Galuşçenko, Rus gazının Ukrayna toprakları üzerinden Avrupa’ya taşınması meselesinin iki bileşeni olduğunu belirtti: siyasi ve fiziksel. Ve şöyle devam etti:

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

“Fiziksel bileşen arz güvenliğiyle ilgili. Bu her ülke için ciddi bir sorun çünkü kimse kışın gazsız donmak istemez. Burada şu sorunun cevabını vermemiz gerekiyor: Bu gaz olmadan yaşayabilir misiniz? Şimdi şuna bakalım: Sözleşme, 40 milyar metreküp Rus gazının Ukrayna topraklarından geçişini öngörüyor, ancak geçen yıl fiili geçiş yalnızca 14 milyar metreküp oldu, yani hacimler 14 milyar metreküpe düştü. Ve şimdi soru şu: Peki ya bu geçiş sıfıra düşerse, o zaman tek tek ülkelere ne olacak? Sonunda kışı atlatamayacaksınız mı?

Bakan, bu sorunun cevabını bildiğini de sözlerine ekledi, “ancak bırakalım bu ülkeler cevaplasın.”

Galuşçenko “Şimdi işin siyasi yönüne bakalım. Ukrayna güvenilir bir ortak. Biz Rus değiliz. Ben de meslektaşlarıma şunu açıklıyorum: Ruslarla bazı davalar devam etse bile bu sorunun çözümünü garanti etmiyor. Bugün bile gaz geçişini durdurabilirler, herhangi bir yasal çerçeveye ihtiyaçları yok. Bunun mücbir sebep veya başka bir şey olduğunu söyleyecekler. İşte bu kadar, sonra mahkemeye gidin ve uğraşın” dedi.

Avrupalıların geçen yıl Rusya’dan aldıkları gaz miktarının tamamını Ukrayna toprakları üzerinden Ukrayna gaz depolama tesislerine enjekte etme seçeneğini de kullanabileceğini ekleyerek “Geçen yıl 14 milyar metreküp Rus doğalgaz geçişi vardı ve bunun 15 milyar metreküpünün Avrupalılar tarafından kullanılabilecek depolama tesislerimiz var. Yani göreceli olarak konuşursak, bu 14 milyar metreküpü alıp Ukrayna depolama tesislerine pompalayın. Birisi hala Rus gazını indirimli almak istiyor ve bunun güvenli olduğunu düşünüyor.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com