Ukrayna Merkez Bankası 2021 enflasyon tahminini % 7’ye yükseltti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU) 2021 Ekim ayında yaptığı % 6.5’luk enflasyon tahminini % 7’ye çıkarttı. 2022’de ise % 5’e dönmesini bekliyor.

Bankadan yapılan açıklamada “2021’in ilk yarısında enflasyon hızlanacak, ancak 2022’nin ilk yarısında % 5 ± 1 p.p. hedef aralığına geri dönecek. Merkez Bankası, 2021’deki enflasyon tahminini % 6.5’ten % 7’ye yükseltti. ( …) 2022-2023’te, enflasyon orta vadeli hedef olan % 5 civarında olacak.” dedi.

Merkez bankası, 2021’in ilk yarısında fiyat artışındaki hızlanmanın hızlı tüketici talebi, yüksek enerji fiyatları, geçen yıla göre düşük seyreden mahsul verimi ve işletmelerin özellikle ücretler sebebiyle artan üretim maliyetlerinden kaynaklanacağını belirtti.

Rapora göre, NBU tahminlerine göre, 2021 yaz ve sonbaharında enflasyon % 8’i aşacak.

Aynı zamanda, NBU bu yılın ikinci yarısında enflasyon yanlısı faktörlerin etkisinin zayıflayacağını ve bunun da enflasyonist dinamikleri değiştireceğini tahmin ediyor. Özellikle, yeni mahsulün tarımsal ürün arzındaki artış nedeniyle gıda enflasyonunun yavaşlaması bekleniyor.

Merkez bankası basın servisinden ayrıca, Merkez Bankası’nın para politikasının, istikrarlı tüketici talebinden kaynaklanan fiyatlar üzerindeki temel baskıyı hafifletmeyi ve enflasyonist beklentileri iyileştirmeyi amaçlayacağını söyledi.

Rapora göre, NBU 2021 için çekirdek enflasyon tahminini de % 5.4’ten % 5.9’a çıkarttı. 2022’de ise çekirdek enflasyon beklentisi % 3.8 olacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com