BM raporuna göre Ukraynalı savaş esirleri Rus hapishanelerinde aylarca işkenceye maruz kalıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM Bağımsız Uluslararası Komisyonu’nun Ukrayna’daki İhlalleri Araştırma Raporunda Ukraynalı savaş esirlerinin Rus esaretinde aylarca işkenceye maruz kaldığı belirtildi.

Mevcut raporda Komisyon, Ukraynalı savaş esirlerine yönelik işkence vakalarına odaklandı ve Rusya Federasyonu’ndaki çeşitli gözaltı yerlerinde gördükleri korkunç muameleyi anlattı.

Raporda, Rus yetkililerin bilgi edinmek amacıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ile işbirliği yaptıklarından şüphelendikleri sivillere işkence yaptığı belirtiliyor. Savaş esirleri söz konusu olduğunda, suçlular işkenceyi cezalandırma ve korkutma amacıyla da kullanıyorlardı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Uluslararası komisyon, çeşitli gözaltı yerlerinde benzer işkence yöntemleri tespit etti. Bu unsurlar hep birlikte Rus yetkililerin sistematik olarak işkence uyguladığını doğruluyor.

Rusya Federasyonu’nda savaş esirlerine işkence, Rusya Federasyonu Federal Cezaevi Hizmetinin (FSIN) “özel kuvvetler” birimleri üyeleri ve bu hizmetin hapishane gardiyanları olan personeli tarafından gerçekleştirildi. Kurbanlar, sorgulamaların aynı zamanda Rus FSB görevlileri tarafından da gerçekleştirildiğini bildirdi.

Mağdurların ifadeleri, mağdurların uzun süreli gözaltı sırasında şiddetli acı ve ıstırap çekmesine neden olan bu muamelenin acımasızlığını ve zalimliğini göstermektedir. Bütün bunlar, insanlık onurunun açıkça hiçe sayılmasıyla yapıldı ve uzun vadeli fiziksel ve zihinsel travmaya sebep oldu.

Rus yetkililer tarafından çeşitli gözaltı yerlerinde gözaltına alınan ve işkence gören Ukraynalı bir asker, Tula bölgesindeki Donskoy şehrindeki bir ceza kolonisinde sürekli işkenceye maruz kaldığı ve bunun sonucunda kemiklerinin kırıldığını, dişlerinin kırıldığını ve yaralı ayağında kangren oluştuğunu anlattı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com