NATO Genel Sekreteri Ukrayna’daki savaşın gelişimi için iki senaryoyu dile getirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'daki savaş ne zaman bitecek? Askeri uzmanlardan 2024 tahmini

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Müttefiklerin dışişleri bakanlarının iki günlük toplantısının ardından Brüksel’de düzenlenen bir brifingde Ukrayna’daki savaşın gelişimi için iki olası senaryodan bahsetti.

Stoltenberg, “Savaş alanındaki durum zor. Rusya’nın şu anda ön cephede nasıl baskı yaptığını ve Rusya’nın nasıl daha fazla asker seferber ettiğini, aynı zamanda küçük kazanımlar için personel ve teçhizatı feda etmeye nasıl hazır olduğunu da görüyoruz.” dedi.

Böyle bir durumu ciddi olarak nitelendiren Stoltenberg, “İşte Ukrayna’ya daha fazla destek çekme konusunda aciliyetin nedeni tam da bu.” dedi.

İlerideki durumun gelişimi için temelde iki olası senaryo olduğuna değinerek “Bunlardan biri, NATO müttefiklerinin daha fazla destek seferber edebilmesi ve Ukrayna’nın daha fazla toprak geri alabilmesi. Diğer senaryo ise bunu yapamayacağımız. Ayrıca Rusya’nın da ciddi bir risk alması: Daha fazla bölgeyi ele geçirirsek daha da tehlikeli bir duruma düşeriz” şeklinde ifade etti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Bu bağlamda Ukrayna’da adil ve kalıcı barışın tek yolunun Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin güçlü olmasından geçtiğine vurgu yapan Stoltenberg “Çünkü Başkan Putin’i savaş alanında kazanamayacağına ikna etmenin tek yolu bu. Ve onu müzakere masasına oturup kabul edilebilir bir çözüm üzerinde anlaşması gerektiğine ikna etmenin de tek yolu bu.” diyerek Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir devlet olarak galip geleceğini vurguladı ve “NATO müttefikleri bizim teslim etmemiz gerekeni sağlarsa, o zaman Ukraynalıların yeni başarılar elde edebileceklerinden kesinlikle eminim, bu yüzden biz de daha fazlasını teslim etmeliyiz.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com