Rasim Bekmezci’den Türkiye-Ukrayna İş Forumu Değerlendirmesi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

DEİK/Türkiye-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Rasim Bekmezci sosyal medya hesabından İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Ukrayna İş Forumu’nu değerlendirdi.

Açıklama şöyle:

  • İstanbul’da Ukrayna 6. Cumhurbaşkanı ve ekibi ile Türkiye-Ukrayna iş forumu çerçevesinde bir araya geldik. İş forumunda Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan, Başkanımız Nail Olpak, Ukrayna Ticaret Odası Başkanı Gennady Chizikov gelecek işbirliklerimiz adına önemli mesajlar verdiler. Tabiki Türk ve Ukrayna iş dünyalarımızın değerli girişimcileri ve iş STK’ları temsilcilerimiz yerlerini aldılar.
  • Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Avrupa Ve Amerika’dan sonra 3. ziyaret rotasının Türkiye olması, ülkelerimiz ilişkileri için stratejik önemi yüksektir. Diğer ülkeler içinde önemli bir göstergedir.

  • Ana başlıklarımız STA- karşılıklı yatırımların artırılması ve toplam ticaret hacmimizin 10 milyar dolar seviyelerine çıkarılması idi. Bu çerçevede tabiki atılması gereken ilk adım STA dır, ki bu anlaşma karşılıklı şeffaf ticaretin önünü açacaktır, toplam ithalat ve ihracat hacimlerimiz artacaktır. Toplam 122 milyon nufuslu ortak bir pazar için şu andaki hacimlerimiz gerçek potansiyellerimizi yansıtmamaktadır. Diğer yandan Sayın Zelenskiy Türk yatırımcılarına yatırımlarını koruma garantisi verdi, fakat tüm yatırımcıların sorunları ile bire bir ilgilenecek kadar geniş bir kadroya sahip olduğunu sanmıyorum. Hele ki şu andaki ortamda çok daha zor. Önce hali hazırda yatırımı olanlara destek olmak gerekir ki içerideki kalkınmayı gören diğer yatırımcılar kendiliğinden geleceklerdir.
  • Sayın Oleksey Goncharuk ile bir dizi toplantı yaptık, yatırımcılarımızın sorunlarını ilettik, benzer dialog toplantılarının Kiev’de de tekrarlanması konusunda anlaştık. Sorunsuz bir yatırım platformu içim Türk Ukrayna organize sanayisi kurulmasını teklif ettik.

  • İlk başta atılması elzem adımların gerçekleştirilmesi ne kadar hızlı ve B&G dialog mekanizmasının devamlılığının da ne kadar başarılı olabileceğimizi zamana Ve Ukrayna yeni yönetiminin özverisine bağlı olduğunu belirtmek istiyorum. Ayrıca sayın Başkan özelleştirme ve toprak genel reformu konularında da önemli bilgiler verdi. Diyaloglarımız çerçevesinde bahsi geçen konular hakkında alacağımız bilgileri Türk iş dünyamız ile paylaşacağız dolayısı ile özelleştirme prosesinde Türk girişimcilerimizin de yerini alması için Türk Ukrayna iş Konseyi olarak gerekli adımları atmaya hazırız.
  • İş forumumuza 400 üzerinde şirket ve şirket temsilcileri katıldı. Uzun zamandır bu kadar yüksek katılımlı bir iş forumu düzenlememiştik. Mükemmel ve profesyonel bir organizasyon gerçekleştiren DEİK çalışanlarımıza minnet ve şükranlarımı iletiyorum.

Bekmezci’nin konuşmasında Zelenskiy’i Ukrayna dilinde tebrik etmesi, başkan Zelenskiy’i hem şaşırttı hende sevindirdi.

 

08.08..2019 -Istanbul’da Ukrayna 6. Cumhurbaşkanı ve ekibi ile Türkiye-Ukrayna iş forumu çerçevesinde bir araya geldik….

Rasim Bekmezci paylaştı: 9 Ağustos 2019 Cuma

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com