Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Zelenskiy ile görüştü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, çalışma ziyaretin için Ukrayna’da bulunan Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği desteğin yanı sıra Türk tarafının Kırım Tatarlarının haklarını ve çıkarlarını korumaya gösterdiği özen için minnettarlığını dile getirdi. Hulusi Akar, ülkenin işgal altındaki Kırım’dan taşınmak zorunda kalan Kırım Tatarları için 500 daire inşaatı konusunda anlaşma yapmaya hazır olduğunu doğruladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Türkiye’nin yaptığı insani yardımlara da övgüde bulunarak “Türkiye’ye ve bizzat Ukrayna’yı, bağımsızlığımızı ve egemenliğimizi daima destekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarız. Ukrayna’ya pandemi sırasında yaptığı yardımlar ve Türkiye’nin taşkınların sonuçlarının üstesinden gelme konusunda yardım sağlama kararı için teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın güçlendiğine dikkat çeken muhataplar, Türkiye Cumhurbaşkanı Özel Danışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki bir Türk heyetinin ziyareti sırasında bu yıl 22 Haziran’da imzalanan 2020 için Ukrayna-Türkiye işbirliği yol haritasının uygulanmasını tartıştı. Yakın gelecekte Hükümetlerarası Ukrayna-Türkiye Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Komisyonu’nun düzenli toplantısının yanısıra Ukrayna ile Türkiye arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması sonuçlandırılması konusunda istişarelerde bulunulması gerektiğine dikkat çekti.

Savunma Bakanı Akar, askeri alanda Ukrayna-Türk işbirliği konusndaki gelişimleri övdü. Tarafların Ukrayna’nın NATO 2020 programı “Geliştirilmiş Fırsatlar İçin Ortaklık” a katılımı bağlamında yakın işbirliğine hazır olduklarına dikkat çekildi. Taraflar, Karadeniz ve Azak Denizi’nde ikili bir güvenlik danışma mekanizması başlatma olasılığını dikkate almaya karar verdiler.

Cumhurbaşkanı, Türk tarafına Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları için mal satınalmada mali yardım ve Ukrayna’yı savunurken ölen Ukraynalı askerlerin çocuklarının ve aile üyelerinin rehabilitasyonunda yardım için teşekkür etti. Taraflar, savunma alanında işbirliği konusunda hükümetler arası bir anlaşma yapılması olasılığını incelemeye karar verdiler. Görüşme sırasında savunma sanayiinde bir dizi pratik işbirliği konusu da tartışıldı.

Muhataplar, karantina tedbirlerinin hafifletilmesinden sonra iki ülke arasındaki siyasi temasların yüksek düzeyde yeniden başlamasından memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

Kaynak Foto: president.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com