Polonya’daki Ukraynalıların yüzde 60’tan fazlası, Almanya’dakilerin yaklaşık yüzde 10’u yasal

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Resmi olmayan verilere göre, yurtdışında çalışan Ukraynalıların yarısının resmi bir işi yok.

Tüm Ukrayna Uluslararası İstihdam Yaratan Şirketler Birliği Başkanı Vasiliy Voskoboynik, yurtdışında çalışan Ukraynalıların sayısı hakkında henüz kesin bir bilgi olmadığını ve bugün genel olarak 3 ila 5 milyon Ukraynalının başka ülkelerde çalıştığını belirtti.

Voskoboynik’e göre bunların yaklaşık yarısı kaçak çalışıyor, ancak resmi olarak yurtdışında iş bulan işçi sayısı da giderek artıyor.

Vasiliy Voskoboynik’e göre, yasal ve yasadışı çalışanların oranı bulundukları ülkeye de bağlı. Örneğin Polonya’da Ukraynalıların yüzde 60’ından fazlası resmi olarak çalışıyor. Almanya’da ise durum tam tersine, Ukraynalı işçilerin yaklaşık yüzde 90’ı yasadışı olarak istihdam ediliyor.

Çok sayıda insanın aslında Ukrayna’da da kaçak çalıştığını belirten Voskoboynik “Ukrayna iş müfettişliğine göre, ülkemizde sağlıklı nüfusun yüzde 20’si yasadışı olarak çalışıyor. Ve Ukraynalılar ülkelerinde gayri resmi olarak çalıştıklarında neden yurtdışında da çalışamayacaklarını anlamıyorlar. Şu anda, Ukrayna devleti hiçbir şekilde uluslararası istihdam piyasasını düzenlemiyor.” dedi.

Uzman ayrıca birçok Ukraynalının yurtdışında resmi istihdam sözü veren dolandırıcılarla karşılaştığını söyledi.

Polonya’da önerilen ortalama maaş 58 bin UAH iken Mayıs ayında Ukrayna’da ortalama maaş 17.000 UAH’ın biraz üzerindeydi.

Ukrayna’dan gelenler için IT sektörü (Polonya’da çalışma kategorisindeki tüm açık pozisyonların %15’i) en çok ilgi çeken sektör olup, 94 bin grivnanın üzerinde ücretle ülkedeki en yüksek ortalamaya sahiptir.

Kiev’de emlak fiyatları neden artıyor ve bu artış ne kadar sürecek

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com