Kiev’de emlak fiyatları neden artıyor ve bu artış ne kadar sürecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Merkez Bankası eski başkanı Valeria Gontareva Ukrayna’da konut fiyatlarının seyrine dair görüşlerini anlattı.

daire-satınalma

Gontareva’ya göre, küresel eğilim, birçok ülkede emlak piyasasının zirvede olduğunu ve Ukrayna’da daha önce mortgage kredileri eksikliği nedeniyle geride kaldığını gösteriyor.

Gontareva “Önümüzde ne var? Verkhovna Rada, kredisi bulunan mülke el konulmasına ilişkin bir moratoryum getirdi. Eğer kişi borçlarını ödemezse mülkü alıp satışa çıkaramazsanız, zararınızı karşılayamazsınız kim kredi verecek? Şimdi bu sorun çözüldü ve moratoryum kaldırıldı. Ancak bu süreç yedi yıl sürdü,” diye vurguladı.

Şu anda devletin yeni ipotek kredilerinin oranlarını kısmen karşıladığını da sözlerine ekleyen Gontareva. “Tabii ki toplu krediler olur olmaz reel efektif talep oluşacak ve bunun sonucunda konut amaçlı gayrimenkul fiyatlarında artış olacaktır.” dedi.

Emlak piyasası hakkında konuşan Gontareva, krediler daha uygun hale gelir gelmez, yakın gelecekte emlak piyasasında bir patlama beklediğini de sözlerine ekleyerek “Gri ekonominin büyüdüğünü düşünmüyorum. NBU’da göreve geldiğimde bizim makroiktisatçıların hesaplarına göre bu oran % 40 idi. Ayrılırken %30’daydı. Tekrar arttı mı, bu konuda birşey diyemem.” diye özetledi.

Pandemiye rağmen, Ukrayna’da emlak fiyatları %15 arttı. Kiev’deki yeni inşaat sayısı %33 arttı. Yeni binalar da fiyat artışı daha yüksek olmaya başladı. Bu yaz, 1 Haziran’dan 1 Ağustos’a kadar, Kiev’de fiyatlar % 6.5 oranında arttı.

Ukrayna’da yabancıların adli vakaları için Göç Polisi Başkanlığı kuruldu

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com